Парламент Словенії дозволив одностатевим парам одружуватися й усиновлювати дітей. За відповідну поправку до законодавства проголосували 48 депутатів, ще 29 були проти, й один утримався, пише Euronews.

Словенія – перша посткомуністична країна, яка легалізувала одностатеві шлюби, відзначає видання. У Східній Європі хіба що уряд Естонії у 2016-му погодився визнати одностатеві союзи, зареєстровані в інших країнах. В Угорщині з літа 2021-го навіть розмови про гомосексуалізм перед дітьми караються штрафом.

У липні 2022-го Верховний Суд Словенії постановив, що закон, який передбачає, що шлюб може бути укладений лише між чоловіком і жінкою, є дискримінаційним. Парламент зобов’язали внести зміни до законодавства протягом шести місяців.

У рішення були опоненти: проти виступили здебільшого представники Словенської демократичної партії, однак більшість депутатів таки підтримала легалізацію одностатевих союзів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці вересня одностатеві шлюби легалізувала Куба. Там за новий сімейний кодекс, який дозволяє представникам ЛГБТ одружуватися й усиновлювати дітей, проголосували на національному референдумі.

Загалом одностатеві шлюби легалізовані в понад 30 країнах світу. Окрім низки країн Європи та США, ЛГБТ-пари можуть одружуватися в Аргентині, Уругваї, Чилі й Коста-Риці. У дев’яти країнах за одностатеві стосунки передбачена смертна кара, зокрема в Ірані й Саудівській Аравії.

В Україні петиція до президента про легалізацію одностатевих шлюбів усередині липня набрала необхідні 25 тисяч голосів. У відповідь Володимир Зеленський зазначив, що наразі легалізувати одностатеві шлюби не вийде, оскільки вони за Конституцією «ґрунтуються на вільній згоді жінки і чоловіка». Змінювати ж Конституцію в умовах воєнного стану не можна.

Водночас в умовах активної фази війни ситуацій, коли стосунки потребують офіційного визнання державою, стає більше. Зокрема, в Україні ЛГБТ не мають можливості забрати тіло партнера або партнерки з моргу й поховати близьку людину; прийняти життєво важливе рішення за партнерку чи партнера, якщо вона або він у непритомному стані; доглядати дитину партнерки або партнера, якщо хтось із пари пішов на фронт, а також опікуватися дітьми загиблої або пораненої близької людини.

Ми розповідали про цивільне партнерство як альтернативу одностатевим шлюбам в Україні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі