Законопроєкт про цивільні партнерства зареєстрували у Верховній Раді, повідомила народна депутатка Інна Совсун. 

Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб, ідеться в пояснювальний записці до законопроєкту.

Зокрема, завдяки інституту цивільного партнерства зможуть отримати статус близьких родичів одностатеві пари, які наразі не можуть укладати шлюб через обмеження, закладені в Конституції (її положення не можна змінювати в умовах воєнного стану).

Що передбачає законопроєкт

Реєстроване партнерство надає партнерам статус членів сімʼї першого ступеня спорідненості незалежно від того, чи проживають вони фактично разом і чи ведуть спільно домашнє господарство.

Згідно з законопроєктом, реєстрацію партнерства мають проводити після 10 днів із дня подання відповідної заяви, а розірвання можливе як за спільною заявою, так і за волевиявленням однієї зі сторін.

Проєктом також передбачена можливість зареєструвати партнерство за відсутності одного з партнерів або поза межами органу реєстрації актів цивільного стану (це актуально, якщо хтось із партнерів є військовослужбовцем).

На майно, яке придбали реєстровані партнери за час перебування в цивільному партнерстві, законопроєкт пропонує поширювати режим спільної власності (якщо партнери не зафіксували інший сценарій у договорі).

Проєктом також передбачені процедури в разі зникнення безвісти й смерті одного з партнерів, зокрема, спадкування.

Закон не регулює питання батьківства реєстрованих партнерів і не передбачає внесення змін до кримінального, адміністративного й податкового законодавства.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні не легалізовані одностатеві шлюби. Водночас в умовах активної фази війни ситуацій, коли стосунки потребують офіційного визнання державою, стає більше. Цивільні партнерства тепер – це, зокрема, про поранення, полон чи загибель одного з партнерів.

Петиція до президента про легалізацію одностатевих шлюбів у середині липня набрала необхідні 25 тисяч голосів, і Володимир Зеленський на неї відповів. Він зазначив, що наразі легалізувати одностатеві шлюби не вийде, оскільки вони за Конституцією «ґрунтуються на вільній згоді жінки й чоловіка». Змінювати ж Конституцію в умовах воєнного стану не можна. Але Кабмін, за його словами, нібито вже «напрацьовував варіанти рішень стосовно легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства» – альтернативи шлюбам.

Попри розпливчасті формулювання, деякі правозахисні організації сприйняли слова президента як позитивний сигнал. KyivPride прочитав цю відповідь так, що уряд має розробити законопроєкт щодо цивільних партнерств для ЛГБТ-пар в Україні.

Що таке цивільне партнерство й коли на нього можна чекати в Україні, ми пояснювали за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі