У Києві демонтують пам'ятник більшовицькому ватажку Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка, повідомляє КМДА.

UPD. Памʼятник Щорсу в Києві демонтували, повідомляє КМДА.

Для демонтажу можливе тимчасове часткове перекриття руху бульваром Тараса Шевченка. Надалі монумент зберігатимуть в Державному музеї авіації.

В листопаді монумент виключили з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. Раніше пам’ятника Щорсу не було в переліку пам’ятників, які можуть демонтувати в Києві.

У березні 2017 року Київрада звернулася до Міністерства культури з пропозицією про перенесення пам’ятника Щорсу. Того ж місяця вандали відпиляли ногу скульптури коня, яку потім група невідомих художників відновила. У 2016-му пам’ятник Щорсу завісили жовто-блакитним банером після погроз праворадикальних організацій зруйнувати його там також повісили банер із гаслами благодійної організації, який демонтували в 2019.

 

В листопаді демонтували памʼятник російському письменнику Олександрові Пушкіну на Берестейському проспекті.

Ще в червні 2023-го Київрада вже підтримала демонтаж памʼятника Пушкіну на Шулявці, однак наголосила, що спершу Мінкульт повинен позбавити його статусу памʼятки. Такий самий статус також має пам’ятник Щорсу на бульварі Шевченка, через що його досі не могли внести до переліку обʼєктів, які підлягають вилученню з публічного простору. 

Також у КМДА заявляли, що готові провести ексгумацію й перенесення тіла радянського генерала Миколи Ватутіна, який похований у Маріїнському парку, після отримання дозволу від Мінкульту. Пам’ятник над могилою Ватутіна демонтували 9 лютого 2023-го.

Фото:  Ірина Вініченко, КМДА