Ім’я російського композитора Петра Чайковського в назві Національної академії містить символіку російської імперської політики, ідеться у висновку Українського інституту національної пам’яті.

Аргументи експертів:

  • Більшу частину життя Чайковський провів у Росії, під час написання вокальних творів віддавав перевагу російським літературним джерелам. Зокрема, під час написання музики до віршів Тараса Шевченка композитор не звертався до оригінальних творів, а використовував російські переклади. Також в опері «Мазепа» літературним джерелом Чайковський обирає поему Пушкіна «Полтава», де Мазепа зображений як зрадник, а не популярну на той час поему Ґюго. Тобто за походженням, творчістю, мовною й національною самоідентифікацією він є російським композитором. 
  • Національну музичну академію, яка раніше мала назву «Київська консерваторія», відкрили лише за 20 років після смерті Чайковського, тому він не мав безпосередньої ролі у відкритті закладу. Також у 1880 році Чайковський відмовився очолити київське відділення Імператорського російського музичного товариства.
  • Ім’я Чайковського Національній академії присвоїли в травні 1940 року під час відзначення 100-річного ювілею композитора. На два дні раніше ім’я Чайковського присвоїли й Московській консерваторії, де він викладав у перші роки діяльності (на відміну від музичного закладу в Києві). Тобто надання назви мало політичний мотив, вважають в Інституті нацпам’яті.

Детальніше з обґрунтуванням позиції експертів можна ознайомитися за посиланням.

   

Обговорення перейменування Національної музичної академії України триває з літа 2022 року. У червні вчена рада закладу виступила за те, щоб залишити в назві ім’я композитора. Члени ради аргументували це тим, що композитор нібито мав українське коріння та використовував у своїх творах український мелос. Натомість більшість студентів і деякі викладачі підтримують перейменування закладу.

Наприкінці червня на сайті електронних петиції Кабміну зʼявилася петиція з вимогою перейменувати музичну академію Чайковського, однак вона не набрала необхідні голоси.

Експертна рада Мінкульту з дерусифікації рекомендувала академії відмовитися від імені російського композитора в назві закладу.

Однак наприкінці грудня трудовий колектив Національної музичної академії України вирішив, що прибрати імʼя російського композитора Петра Чайковського з назви закладу не на часі.

У лютому Міністерство культури звернулося із офіційним листом до Національної музичної академії України із закликом прибрати з назви ім’я російського композитора Петра Чайковського.

Фото: Wikimedia Commons