Експертна рада Міністерства культури з питань подолання наслідків русифікації рекомендувала Національній музичній академії України імені Чайковського відмовитися від імені російського композитора в назві закладу.

У Мінкульті зазначили, що ім’я Петра Чайковського загалом може бути присутнє в українському культурному та громадському просторі, оскільки він «не був імперським шовіністом, ворогом гуманізму чи загальнолюдських цінностей як таким».

Водночас експерти називають абсурдом те, що ім’я Чайковського носять дві консерваторії у світі: київська та московська. Також у Мінкульті звернули увагу на те, що фрагмент концерту Чайковського є офіційно затвердженим гімном, який звучить під час виступу російської олімпійської команди під нейтральним прапором, тобто є символом сучасної Росії як держави.

Національна музична академія Петра Чайковського на майдані Незалежності. Фото: вікіпедія

«Він [Чайковський] може бути вшанований там, де це доречно й історично виправдано в Україні, як і в будь-якій країні світу. Не більше й не менше, ніж Шопен і Міцкевич, Равель і Гюго, Вівальді та Данте», – кажуть у Мінкульті.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Вчена рада Національної музичної академії імені П.І. Чайковського виступила за те, щоб залишити в назві ім’я композитора. Члени ради аргументували це тим, що композитор мав українське коріння та використовував у своїх творах український мелос.

Водночас більшість студентів і деякі викладачі підтримують перейменування закладу, а лист-звернення до міністерства підписала лише половина Вченої ради – 23 із 47 членів. Також до нього не додали протокол засідання, тому він не може вважатися репрезентативним зверненням від колективу консерваторії, пояснювали в Мінкульті.

Наприкінці червня на сайті електронних петиції Кабміну зʼявилася петиція з вимогою перейменувати Національну музичну академію Чайковського. Її оприлюднив кандидат мистецтвознавства та випускник консерваторії Богдан Демʼяненко. Детальніше про агрументи Демʼяненка писали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі