Трудовий колектив Національної музичної академії України вирішив, що прибрати імʼя російського композитора Петра Чайковського з назви закладу не на часі, повідомляє культурна менеджерка Галина Григоренко.

На конференції трудового колективу проголосували за те, що це питання «потребує додаткового вивчення». «Скільки ще часу на це потрібно, не було озвучено», – зазначила вона.

У Міністерстві культури заявили, що «розчаровані» таким рішенням.

«Фактично не були враховані ані рекомендації профільного комітету ВРУ, ані Експертної ради з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП, ані рекомендації щодо Чайковського, розповсюджені УІНП. І це в той час, коли всі наші театри відмовилися виконувати Чайковського», – заявив міністр Олександр Ткаченко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Обговорення перейменування Національної музичної академії України триває з літа. У червні вчена рада закладу виступила за те, щоб залишити в назві ім’я композитора. Члени ради аргументували це тим, що композитор нібито мав українське коріння та використовував у своїх творах український мелос.

Водночас більшість студентів і деякі викладачі підтримують перейменування закладу.

Наприкінці червня на сайті електронних петиції Кабміну зʼявилася петиція з вимогою перейменувати музичну академію Чайковського, однак вона не набрала необхідні голоси.

Експертна рада Мінкульту з дерусифікації рекомендувала академії відмовитися від імені російського композитора в назві закладу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі