Вчена рада Національної музичної академії імені П.І. Чайковського хоче залишити в назві ім'я композитора і сподівається захистити його спадщину в Україні.

«Чайковський, як і Шекспір, як і Жанна д’Арк, як і Христос, не належить одному конкретному народу, він належить усьому світу», – вважає член наглядової ради академії, народний артист Юрій Рибчинський.

Рибчинський відзначив, що етнічно Петро Чайковський не був росіянином: його батько походив із роду запорізьких козаків, а мати була француженкою. «З неймовірною любов‘ю Петро Ілліч ставився до України. Доказом цього є його музика, основана на українському мелосі, а також його слова: «Я знав людей геніїв, але я знав і один народ геніїв – це українці!» – додав Рибчинський.

Інші члени ради теж вважають, що потрібно доводити світу приналежність Петра Чайковського до України, а також захищати ім'я композитора від маніпулювання. Для цього співробітники консерваторії навіть звернулися до президента та прем’єр-міністра з проханням підтримати заходи «для захисту його [Чайковського] спадщини від використання агресором як інструменту руйнації української сутності».

UPD. Водночас частина колективу академії виступає за перейменування закладу. До цього публічно закликали, зокрема, професори Олена Корчова та Юрій Чекан, а також випускники академії. Так, скрипаль Ігор Завгородній вважає, що «для престижної Академії не личить називатися ім’ям зарубіжного композитора лише через його симпатію до пісень і краєвидів території (котру він вважав лише регіоном своєї імперії), через його часткову етнічну спорідненість».

75% студентів також вважають, що із назви потрібно вилучити ім'я Чайковського, свідчать результати опитування Студентського Наукового Товариства.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Петро Чайковський є одним із засновників Київської консерваторії, в Україні він написав значну частину своїх творів (зокрема, балет «Лебедине озеро», опера «Мазепа»), хоча народився й помер на території сучасної рф.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі