Понад 60 російсько-радянських памʼятників, меморіальних табличок й інших обʼєктів демонтували в Києві, повідомляє заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Із вулиць Києва прибрали вже більшість обʼєктів, які Київрада в липні 2023 року визнала такими, що підлягають знесенню. На черзі ще шість обʼєктів, які досі мають статус памʼятки національного значення. Це, зокрема, памʼятники Пушкіну і Щорсу, які нещодавно розмалювали закликами до демонтажу.

«Ці назви зараз на слуху в усіх, однак без зняття урядом із них охоронного статусу ми не можемо їх демонтувати. Укотре звернулися до Мінкульту з проханням пришвидшити ухвалення постанови про виключення цих об’єктів із державного реєстру [...]. Щойно документ затвердять, місто одразу зможе законно демонтувати ці об’єкти», – кажуть у КМДА.

Перелік із 56 обʼєктів, які планують демонтувати найближчим часом, також погодили на засіданні міжвідомчої робочої групи КМДА.

  

Наприкінці червня 2022 року Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Зокрема, у Києві дозволили демонтувати пам’ятники Кирпоносові, Фрунзе й Ковпакові, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка й Крупської.

Наприкінці вересня 2022-го в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам. Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.