У Києві, на вулиці Всеволода Петріва, знесли пам’ятник більшовицьку Михайлу Кирпоносу, повідомив громадський активіст Олег Слабоспицький.

Цей пам’ятник є одним із 69 об’єктів, які мають бути демонтовані відповідно до рішення Київради від 13 липня 2023 року в межах декомунізації.

За законом про декомунізацію, монумент Кирпоносу повинні були прибрати ще до кінця 2016 року, проте це сталося тільки зараз.

Памʼятник більшовику розташований на вулиці Кирпоноса, яку в грудні 2022 року перейменували на честь генерал-хорунжого армії УНР Всеволода Петріва. Покажчики вулиць досі не змінені, проте це буде виправлять, додає активіст.

   

Київрада затвердила перелік із 69 пам’ятників, памʼятних знаків й елементів оздоблення, пов’язаних із СРСР чи РФ, які демонтують чи перенесуть. 

У переліку кілька пам’ятників Пушкіну: у Національній бібліотеці імені Вернадського; на вулиці Кудрявській, де раніше був музей Пушкіна; на Берестейському проспекті (раніше – проспект Перемоги); бюст на вулиці Омеляновича-Павленка; погруддя на вулиці Чорновола. Напередодні, у квітні 2023 року, в МКІП позбавили охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну в Печерському й Шевченківському районах.

У квітні 2022 року депутатки Київради Аліна Михайлова й Ксенія Семенова зареєстрували проєкт рішення, де пропонували демонтувати 60 меморіальних дощок і пам’ятників, пов’язаних із РФ і колоніальною спадщиною. У середині травня Київська міська рада ухвалила рішення щодо «дерусифікації» 47 памʼятних знаків у місті.

Наприкінці вересня 2022-го в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам.

Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.