З обеліска на честь міста-героя Києва на Галицькій площі (раніше – площа Перемоги) демонтували радянські елементи, написала заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

 

 

Під час виконання робіт прибрали зірки на бічних сторонах обеліска та анотаційну дошку російською мовою. А також змінили напис «1941» на «1939» – рік, коли почалася Друга світова війна.

 

Київрада затвердила перелік із 69 пам’ятників, памʼятних знаків й елементів оздоблення, пов’язаних із СРСР чи РФ, які демонтують чи перенесуть. 

У переліку кілька пам’ятників Пушкіну: у Національній бібліотеці імені Вернадського; на вулиці Кудрявській, де раніше був музей Пушкіна; на Берестейському проспекті (раніше – проспект Перемоги); бюст на вулиці Омеляновича-Павленка; погруддя на вулиці Чорновола. Напередодні, у квітні 2023 року, в МКІП позбавили охоронного статусу два пам’ятники Пушкіну в Печерському й Шевченківському районах.

У квітні 2022 року депутатки Київради Аліна Михайлова й Ксенія Семенова зареєстрували проєкт рішення, де пропонували демонтувати 60 меморіальних дощок і пам’ятників, пов’язаних із РФ і колоніальною спадщиною. У середині травня Київська міська рада ухвалила рішення щодо «дерусифікації» 47 памʼятних знаків у місті.

Наприкінці вересня 2022-го в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам.

Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.