Історичну драму «Крути 1918» можна буде переглянути на Netflix із 24 серпня, повідомляє Держкіно.

В основі сюжету – реальна історія бою на залізничній станції Крути взимку 1918 року, коли чотири сотні українських студентів і гімназистів стали проти багатотисячної російської Червоної гвардії.

Фільм знімали в Києві (Софійська площа, Київська фортеця), Чернігівській області, Межигір’ї. У зйомках брали участь близько 1000 акторів. Батальні сцени знімали за участю 150 військових Нацгвардії.

Режисер фільму – Олексій Шапарєв. У стрічці зіграли, зокрема, Дмитро Ступка, Остап Ступка, Роман Ясіновський, Богдан Юсипчук, Олексій Тритенко, Наталя Васько, Надія Коверська.

Стрічку створила компанія Good Morning Film за підтримки Держкіно.

   

Прем’єра фільму «Крути 1918» в Україні відбулася 7 лютого 2019 року до сотої річниці бою під Крутами. Стрічка отримала премію глядацьких симпатій від «Золотої дзиґи».

   

У вересні 2022 року на Netflix вийшли три українські фільми: «Дике поле» (за романом Сергія Жадана), «Бурштинові копи» й «Зустріч однокласників».

У жовтні на платформі зʼявилися ще сім українськиих стрічок, серед яких «Поводир» Олеся Саніна, «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча, «Захар Беркут» Ахтема Сеітаблаєва та Джона Вінна, «Зірки за обміном», «Віддана», «Фокстер і Макс» і «Сторожова Застава». А в грудні 2022-го в каталог Netflix додали чорну комедію «Я працюю на цвинтарі» й воєнну драму «Снайпер. Білий ворон». Наприкінці березня на Netflix також вийшов український серіал «Спіймати Кайдаша».

Продюсер Володимир Яценко вів переговори з Netflix і щодо інших своїх проєктів, серед яких «Додому» Нарімана Алієва, «Атлантида» Валентина Васяновича і «Я і Фелікс» Ірини Цілик.

Улітку на Netflix також стали доступними фільми «Люксембург, Люксембург» і «Памфір».