Історичний будинок на вулиці Жилянській, 116-А, зруйнований у жовтні дроном РФ, можна відновити.

Про це свідчить експертиза державного підприємства «Київський промбудпроект».

Дослідження замовили мешканці будинку. Його зробили в травні 2023 року. Згідно з висновками «Київський промбудпроект», технічний стан будинку був частково задовільний.

Жителі будинку сумніваються, що комунальне підприємство «Київекспертиза», яке видало звіт про аварійність будівлі в день влучання дрона, узагалі проводило експертизу, говорить мешканка будинку Тетяна Махрінська в коментарі The Village Україна.

Меншанці будинку надали в розпорядження документи команді The Village Україна.

За словами Махрінської, на експертизу, яку жителі замовили в ДП «Київський промбудпроєкт», знадобилося два місяці, тимчасом як «Київекспертиза» зробила висновки за чотири години, щойно погасили пожежу, а будівля ще стояла в диму.

Для ремонту необхідно демонтувати всі дерев’яні перекриття, стіни до «живого» й перемички над пошкодженими вікнами та повністю замінити покрівлю будинку.

   

Мер Києва Віталій Кличко невдовзі після обстрілу заявив, що будинок відновленню не підлягає. Його мешканцям запропонували квартири в новобудові або грошову компенсацію, однак вони не погоджуються з таким сценарієм, створюють ОСББ, проводять незалежну експертизу й вимагають у міської адміністрації відновити будинок. Жителі готові долучитися до відбудови фінансово. 

Петицію, яка вимагає відновити будинок, зареєстрували 19 жовтня. Вона зібрала необхідну кількість підписів і чекала на розгляд Київради. У відповідь на петицію міський голова лише підтвердив, що будинок неможливо відновити.