Будівлю «Квітів України» виставили на продаж за пʼять мільйонів доларів. Відповідне оголошення розмістили на платформі OLX. 

«Планування та розташування комплексу дає змогу розмістити торгові площі, кафе, бар, ресторан та інші об'єкти сфери послуг. Це дає можливість розглядати об'єкт як багатофункціональний комплекс», – йдеться в оголошенні. 

За пʼять мільйонів пропонують шестиповерховий торговельно-офісний комплекс, розташований на першій лінії в Шевченківському районі міста Києва на вулиці Січових Стрільців, а також усі вмонтовані системи й обладнання, що забезпечують роботу комплексу.

Активісти з громадської організації «Зберегти Квіти України» цій новині зраділи

«Ми як представники громади, що два роки захищає будівлю в судах і на вулиці, радіємо можливості побачити новим/новою власником/власницею будівлі людину, компанію, об’єднання містян, які б цінували та берегли Квіти України», – йдеться в заяві активістів. 

Також вони висунули певні вимоги до нових власників. Зокрема це повага до авторського права, кооперація з архітектором Миколою Левчуком і повага до статусу пам'ятки – виконання проєкту «реставрації з пристосуванням». 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Будинок «Квіти України» збудований у 1980-х роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.


На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його хочуть перетворити на офісний центр із паркінгом.

12 липня 2021 року екскаватори почали зносити атріум «Квітів» і значно пошкодили фасад. Небайдужі кияни зупинили ці роботи. Будівля отримала охоронний статус пам’ятки архітектури й монументального мистецтва. Але потім розпочали три судові процеси щодо доведення авторського права архітектора автентичної будівлі Квітів.

28 липня архітектор «Квітів України» програв у суді про авторське право, суддя ухвалив рішення на користь забудовника. Водночас, поки будівля була захищена статусом пам’ятки, будівельні роботи на ній були заборонені.


У жовтні представників спільноти «Зберегти Квіти України» й «Мапа Реновації», які захищають пам’ятку, почали викликати на допити в ДБР. Активісти сприймають такі виклики як тиск на громаду, залякування й нехтування конституційними правами.

На початку березня суд не задовольнив апеляційну скаргу з авторського права архітектора. За словами активістів, після засідання забудовник як сторона, яка виграла, встановила суму відшкодування – 300 тисяч гривень. Це «звичайна практика», зауважували в спільноті, водночас активісти не очікували суми, «непіднімної для однієї людини», і вирішили домагатися її зниження. Це вдалося – суму знизили до 25 тисяч.


Ми розповідали про архітектурну цінність «Квітів України», а також про людей, які захищають пам’ятку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі