Олена Гончарук, яка в лютому перемогла в конкурсі на посаду генеральної директорки «Довженко-Центру», подала до суду на Держкіно з вимогою укласти з нею контракт, повідомляє юридична компанія Axon Partners, яка представляє інтереси Гончарук.

Після того, як Гончарук виграла конкурс на посаду, Держкіно надали контракт, але вона попросила час для ознайомлення з ним. У березні Гончарук надіслала Держкіно протокол розбіжностей із детальним поясненням щодо кожного пункту, кажуть правозахисники, але у квітні в Держкіно відповіли, що не згодні з цими розбіжностями.

За словами юристів, Держкіно запропонувало Гончарук контракт, умови якого відрізняються від типового контракту з керівниками держпідприємств; намагаються врегулювати відносини з «Довженко-Центром», а не з його керівником; передбачають разові доручення, які кардинально змінюють роботу «Довженко-Центру» й виключають програму його розвитку. Крім того, юристи кажуть, що умови контракту «багато в чому суперечать закону й здоровому глузду».

Справу розглядатимуть у Господарському суді 5 липня. Суд відбудеться о 10:30.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


До цього Гончарук обирали на посаду у квітні 2021 року. Вона також працювала керівницею Музею кіно «Довженко-Центру», менеджеркою освітніх програм Музею кіно, керівницею піар-служби Національного художнього музею України.


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» коментували, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація».

2 листопада 2022 року Держкіно призначило тимчасового в.о. генерального директора «Довженко-центру» Юлію Каждан, а Олену Гончарук відсторонило від її посади за «неналежне виконання обовʼязків». У «Довженко-Центрі» назвали такі дії «рейдерським захопленням» і заявили, що чинитимуть спротив наказам і діям, які несуть загрозу цілісності інституції.

У середині листопада, після обшуків поліції та спротиву громадськості, Держкіно призупинило реорганізацію «Довженко-Центру», а пізніше оголосило конкурс на посаду керівника «Довженко-Центру» наприкінці грудня 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі