У застосунку «Київ Цифровий» завершилося опитування про те, погруддя яких українських діячів встановити замість російських.

Бюст хірурга Миколи Пирогова, який набрав більшу кількість голосів за Ярослава Мудрого, замінить Дмитра Менделєєва. Замість Михайла Ломоносова встановлять погруддя Володимира Великого, замість Максима Горького – Михайла Грушевського. Натомість бюст Пушкіна замінять на бюст поета Василя Стуса.

Ці погруддя доповнять ще чотири бюсти українців на станції «Університет», зокрема Івана Франка, Тараса Шевченка, Олександра Богомольця й Григорія Сковороди.

Пропозиції для списку кандидатів складали за результатами обговорення з представниками Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, Національної академії мистецтв, КНУ імені Тараса Шевченка й НПУ імені Михайла Драгоманова. Опитування в затсосунку «Київ Цифровий» тривало з 10 по 24 травня 2023 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 1960 році в центральній залі станції метро «Університет» уперше встановили бюсти українських і російських письменників і вчених. У нішах на станції розміщені погруддя Івана Франка, Тараса Шевченка, Олександра Богомольця й Григорія Сковороди.

У 2022-му, після початку повномасштабного вторгнення РФ, бюсти Пушкіна, Горького, Ломоносова й Менделєєва закрили деревʼяними боксами. Станція метро «Університет» є памяткою архітектури місцевого значення й охороняється державою, а тому реставрувати станцію можна лише після отримання дозвільних документів.

У Києві на початку лютого демонтували памятники радянським діячам Миколі Ватутіну й Валерію Чкалову, але питання з могилою Ватутіна на місці памятника поки що залишається невирішеним.

Наприкінці червня Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Зокрема, у Києві дозволили демонтувати пам’ятники Кирпоносові, Фрунзе й Ковпакові, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка й Крупської.


Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії й СРСР.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі