Петицію з вимогою скасувати право УПЦ МП користуватися земельними ділянками в Києві (яка набрала необіхідні голоси за один день) підтримав міський голова Віталій Кличко, ідеться в його відповіді на звернення.

За словами міського голови, наразі Київрада системно займається припиненням договорів у тих випадках, коли це можливо в межах чинного законодавства.

У березні 2023-го Київрада ухвалила рішення, яке дозволяє відмовляти в наданні земельних ділянок релігійними організаціями, що заперечують факт військової агресії РФ і несуть загрозу національній безпеці України. Ділянки, передані таким організаціям в оренду або користування, інвентаризують.

Коли ж в Україні ухвалять законопроєкт про заборону релігійних організацій, керівні центри яких розташовані в державах, що здійснюють збройну агресію проти України, в орендодавців комунальних земель зʼявиться нова законна підстава розривати договори з УПЦ, каже Кличко.

«Таким способом заходи з реалізації порушених в електронній петиції питань вживатимуться в межах чинного законодавства України, а додаткові – після ухвалення Верховною Радою України відповідних законодавчих актів», – відзначив міський голова.

Автори петиції вимагають розірвати договори між КМДА, Київрадою і структурними підрозділами, підпорядкованими комунальними організаціями, установами й підприємствами Української православної церкви Московського патріархату. Ідеться, зокрема, про договори оренди земельних ділянок і комунального обслуговування.

Таким способом містяни пропонують УПЦ МП «позбавити землі під ногами», тобто базових благ і послуг, що «суттєво ускладнить або внеможливить їхню діяльність у Києві».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2022-го РНБО доручила Держслужбі з етнополітики та свободи совісті провести експертизу статуту про управління УПЦ на наявність зв’язку з Московським патріархатом. Також РНБО доручила винести на розгляд уряду законопроєкт про те, що в Україні не можуть діяти релігійні організації з центрами впливу в Росії. Санкції ввели проти десяти діячів УПЦ МП, зокрема діячів Києво-Печерської лаври. Згодом СБУ провела обшуки в лаврі, вилучила гроші й російську літературу.

У січні 2023-го у власність держави повернулися Успенський собор і Трапезна церква Києво-Печерської лаври. До цього храми були у власності УПЦ МП.

У березні 2023-го із УПЦ МП остаточно розірвали договір про безоплатне користування будівлями на території Києво-Печерської лаври. 


На початку квітня Львові демонтували храм-самобуд УПЦ МП, це був останній осередок Московського патріархату в місті. Також УПЦ МП заборонили на всій території Хмельницької області, у Житомирі, Сумах, Чернівцях, Волинській, Тернопільській і Рівненській областях.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі