Із УПЦ МП остаточно розривають договір про безплатне користування будівлями на території Києво-Печерської лаври, йдеться у попередженні в.о. гендиректора заповідника.

Представники УПЦ МП мають звільнити приміщення до 29 березня 2023-го.

Договір розірвуть на підставі висновків міжвідомчої робочої групи й листа МКІП від 9 березня.

Чоловічий монастир УПЦ МП мав право безкоштовно користуватися будівлями й майном національного заповідника «Києво-Печерська лавра» згідно з договором, який уклали ще 19 липня 2013-го.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


1 грудня РНБО доручила Держслужбі з етнополітики та свободи совісті провести експертизу статуту про управління УПЦ на наявність зв’язку з Московським патріархатом. Також РНБО доручила винести на розгляд уряду законопроєкт про те, що в Україні не можуть діяти релігійні організації з центрами впливу в Росії.

2 грудня РНБО ввела санкції проти десяти діячів УПЦ МП, зокрема діячів Києво-Печерської лаври. Згодом СБУ провела обшуки в Лаврі, вилучила гроші й російську літературу.


5 січня Успенський собор і Трапезна церква Києво-Печерської лаври повернулися у власність держави. До цього храми були у власності Української православної церкви Московського патріархату.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі