Київська міська прокуратура наклала арешт на комплекс історичних будівель пивоварні Шульца, що на Деміївці, пише активіст Дмитро Перов.

Цей статус означає, що на обєкті не можна проводити демонтаж. Власники майнового комплексу завісили фасад однієї з будівель і, вочевидь, готуються знести її наступною, вважає активіст.

Натомість у коментарі виданню «Європейська правда» представник власника Ленур Мамбетов каже, що жодних демонтажних робіт комплексу не починали ні зараз, ні у 2021 році: «Якби хотіли, уже б усе знесли».

За його словами, вони «були змушені розібрати дві будівлі через їхній аварійний стан». Він додає, що власники робили «експертний огляд» будівель, який виявив, що в деяких із них рівень руйнування становить 80%, а у фундаментах є тріщини до десяти сантиметрів, тому вони не підлягають реконструкції.

У березні стало відомо, що на території близько 30 тисяч м² планують звести школу на 200 учнів, музей кримських татар, бібліотеку, залу для конференцій, приміщення для різних гуртків, кафе й магазини «в національному стилі», а також мечеть на пʼять тисяч людей. Натомість Мамбетов каже, що проєкт ще не готовий і його планують обговорити з громадськістю.

Він переконує, що власники колишнього пивзаводу не мають на меті отримати зиск з активу: «У кримських татар існують неписані закони моралі, які б не дозволили нам обманути й отримати прибуток з цієї ділянки, навіть якби ми захотіли».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Майно й ділянка колишнього пивзаводу перебувають на банансі «Фонду національного добробуту Криму». Його засновником є благодійний фонд «Астем фаундейшн». Один зі співзасновників – Рустем Умєров, а теперішній співвласник – Рефат Умєров, пише ЕП.


Громадські організації Києва закликають не зводити кримськотатарський освітньо-культурний центр і мечеть на місці історичного пивзаводу Шульца, що біля станції метро «Деміївська». Будівництво культурного центру фінансує Туреччина. Лист-звернення до турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана підписали, зокрема, памʼяткозахисний хаб «Цегла», громадські організації «Київські котики», «Садиба Барабана», «Почайна» й «Екопарк Осокорки».

Представник власників Ленур Мамбетов каже, що вони готові обговорювати питання обміну ділянками для будівництва культурного центру, але «на обмін ділянки на умовних Позняках не погодяться, бо хочуть зробити комплекс, де вирує життя».


Одну з будівель пивного заводу Шульца («Київський пивзавод №1») поряд із Деміївською площею почали розбирати у квітні 2021 року. Активісти «Мапи Реновації» збирали підписи під публічним зверненням до Офісу генерального прокурора з вимогою зупинити незаконне руйнування історичної будівлі. Але поліція й прокуратура відмовилися відкривати кримінальні справи. Демонтаж продовжили в лютому 2023-го.

Комплекс споруд пивного заводу не має охоронного статусу, але розташований у межах центрального історичного ареалу міста Києва й охоронній зоні пам’ятки історії «Завод «Червоний Гумовик». Отже, для будь-яких робіт на будівлі потрібне погодження Мінкульту.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Дмитро Перов, Антон Короб