Поблизу Деміївської площі розбирають будівлі колишнього пивзаводу Шульца, повідомляє активіст Антон Короб.

За його словами, власники промислового комплексу 19 століття руйнують мурування зі старовинної жовтої цегли, зокрема на сушильній вежі. Крім того, корпус, до якого прилягала сушильна вежа, вже зруйнували цілком, каже активіст. 

Сушильна вежа до руйнування. Фото: Антон Короб

Також розбирають карниз іншого корпусу «з більш виразною архітектурою».

Розбір ще одного корпусу. Фото: Антон Короб
Цей корпус до руйнувань

Перед цим, у 2021 році, вже розібрали один з перших виробничих корпусів і частково – фасад житлового будинку при заводі. Цей будинок виходить на червону лінію забудови провулку Руслана Лужевського, який до 1940 року був частиною єдиною Васильківської вулиці, зазначає Короб.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Одну з будівель пивного заводу Шульца («Київський пивзавод №1») поряд із Деміївською площею почали розбирати в квітні 2021 року. Активісти «Мапи Реновації» збирали підписи під публічним зверненням до Офісу генерального прокурора з вимогою зупинити незаконне руйнування історичної будівлі. Але поліція і прокуратура відмовилися відкривати кримінальні справи.

Комплекс споруд пивного заводу не має охоронного статусу, але розташований в межах центрального історичного ареалу міста Києва й охоронній зоні пам’ятки історії «Завод «Червоний Гумовик». Отже, для будь-яких робот на будівлі потрібне погодження Мінкульту.

Загальний вигляд заводу Шульца на початок 20 століття. Червоним позначені вже знищені корпуси, брунатним – пошкоджені. Це зображення з книги Віталія Ковалинського «Київські мініатюри»
Вигляд комплексу станом на 21 лютого

У червні 2021 року стало відомо, що на місці будівлі пивзаводу Шульца, який розташований за адресою проспект Голосіївський, 8, побудують кримськотатарський культурний центр.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі