Апеляційний суд не задовольнив апеляцію з авторського права архітектора будівлі «Квіти України», повідомили в спільноті «Зберегти Квіти України».

«Враження від засідання дивні. Відмова в приєднанні Левчука [архітектор будівлі – ред.], пʼятеро поліцейських, жодного запитання стороні забудовника, проте справжній допит стороні архітектора в напрочуд зневажливій формі», – пояснюють у спільноті.

Активісти заявили, що чекають на обґрунтування рішення суду, але вони «не зупиняються і йдуть до Верховного Суду».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Будинок «Квіти України» збудований у 1980-х роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.

На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його хочуть перетворити на офісний центр із паркінгом.


12 липня 2021 року екскаватори почали зносити атріум «Квітів» і значно пошкодили фасад. Небайдужі кияни зупинили ці роботи. Будівля отримала охоронний статус пам’ятки архітектури й монументального мистецтва. Але потім було розпочато три судові справи: проти статусу пам’ятки, проти активіста з ініціативи «Зберегти Квіти України» і щодо доведення авторського права архітектора автентичної будівлі Квітів.

28 липня архітектор «Квітів України» програв у суді про авторське право, суддя ухвалив рішення на користь забудовника. Водночас, поки будівля була захищена статусом пам’ятки, будівельні роботи на ній були заборонені.

У жовтні представників спільноти «Зберегти Квіти України» й «Мапа Реновації», які захищають пам’ятку, почали викликати на допити в ДБР. Активісти сприймають такі виклики як тиск на громаду, залякування й нехтування конституційними правами.


Ми розповідали про архітектурну цінність «Квітів України», а також про людей, які захищають пам’ятку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі