На даху київської багатоповерхівки на вулиці Великій Васильківській встановили сонячні панелі. Завдяки ним жителі будинку залишаються з теплом і гарячою водою під час відключень світла, повідомляють у КМДА.

Мешканці ОСББ «Художник» взяли участь у програмі енергоефективності «70/30», згідно з якою 70% вартості робіт оплачує місто, а 30% – збирають й інвестують жителі будинку.

Мешканці цього будинку вже не вперше беруть участь у програмі. Цього разу відремонтували індивідуальний тепловий пункт, встановили енергозберігальні вікна й двері в місцях загального користування, утеплили фасад, встановили три гібридні інвертори.

Це обладнання може заряджатись або від мережі, або від сонячних панелей, що встановлені на даху. Індивідуальний тепловий пункт може автономно працювати 48 годин, а якщо враховувати і освітлення – добу. Загальна вартість робіт – 2,5 мільйона гривень.

За словами представника правління ОСББ Дениса Скоренка, система дозволяє вручну підключати й відключати ліфти до батареї. Улітку будинкові системи можуть повністю працювати завдяки сонячним панелям.

У Києві виконали вже понад 1000 енергоефективних проєктів, завдяки ним містяни стали менше сплачувати за комунальні послуги, кажуть у КМДА.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Програму «70/30» запустили в Києві у 2014 році. Ми писали, які документи потрібні для подачі заявки, а також розповідали про будинок на Академмістечку, який завдяки цій програмі заощадив 430 тисяч на опаленні.


Прийом заявок на фінансування енергоефективних проєктів «70/30» подовжили до 1 березня 2023 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: КМДА