Департамент культурної спадщини КМДА звернувся до Міністерства культури щодо ексгумації і перенесення тіла радянського генерала Миколи Ватутіна, який похований у Маріїнському парку, повідомив УП депутат Київради Володимир Пропокопів. Памятник над могилою Ватутіна демонтували 9 лютого.

Частина постаменту, де був надпис «Микола Ватутін». Її було складно демонтувати, бо вага складала чотири тонни. Фото: Тимур Ткаченко

За його словами, Мінкульт має зробити подання на Кабмін, бо це памятка національного значення, далі Кабмін має винести відповідне рішення та визначити місце перепоховання. Такі документи розглядають до 30 днів. Самі роботи може виконати місцева влада, перепоховання займає один день.

У Мінкульті відповіли, що підтримають перенесення могили Миколи Ватутіна, коли отримають весь пакет документів від КМДА. Там стверджують, що станом на 10 лютого запиту щодо вилучення пам’ятки з Державного реєстру чи її переміщення не надходило.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Микола Ватутін – радянський генерал, який, зокрема, брав активну участь у війні проти залишків армії УНР, повстанців Холодного Яру.


Напередодні, 8 лютого, також демонтували пам’ятник радянському льотчику Валерію Чкалову. Обидва радянські пам’ятники перенесуть до Музею авіації.

26 січня стало відомо, що в Києві демонтують памʼятник радянському льотчику Валерію Чкалову. Аналогічну рекомендацію надали щодо памʼятника Ватутіну, однак через те, що комісія при МКІП рекомендувала надати монументу статус памʼятки монументального мистецтва, зʼявилися припущення, що це затягне процес імовірного демонтажу. У відповідь Мінкульт заявив, що пам'ятник Ватутіну можна демонтувати «вже зараз».


Наприкінці червня Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Зокрема, у Києві дозволили демонтувати памятники Кирпоносові, Фрунзе й Ковпакові, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка й Крупської.


Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі