Земельну ділянку біля озера Тягле на Осокорках відстояли в суді, повідомляє департамент земельних ресурсів.

Це 74, 4 гектара землі. ТОВ «Агрофірма Зодіак» намагалась оскаржити накази Міністерства юстиції й Держгеокадастру про скасування право користування ділянкою, але Північний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні апеляційних скарг.

Таким чином, земельна ділянка біля озера Тягле в Дарницькому районі залишилась у володінні громади Києва.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Поблизу озер Тягле й Небреж на Осокорках планували звести ЖК «Патріотика на озерах», це 43 будинки заввишки від 24 поверхів. У 2018 році між забудовником і місцевими мешканцями почався конфлікт: містяни були проти будівництва й хотіли облаштувати на озерах ландшафтний парк.

У січні 2019 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок, які були виділені для будівництва житлового комплексу. Згодом ухвалили рішення про створення ландшафтного парку «Осокорківські луки», а потім – ландшафтного заказника біля озера Тягле.

У 2020 році банк «Аркада» й пов’язана з ними девелоперська компанія, що будувала ЖК «Патріотика на озерах», збанкрутіли, будівельні роботи зупинилися. У 2021 році стало відомо, що добудовувати житлові комплекси «Аркади» може будівельна компанія Stolitsa Group.

Ідею створення парку висловили представники ГО «Національний парк збереження і збагачення флори й фауни «Осокорки». Організацію створили 12 жовтня 2021 року. Її представники пропонують облаштувати парк на території площею 350 гектарів замість 650, на яких планують забудову.


Узимку 2021–2022-го будівництво на берегах озера Небреж активізувалося. Забудовник продовжує підсипати озеро Небреж і бурити палі, на території працюють будівельні крани й інша техніка. Детальніше про це ми писали тут. Крім того, у липні 2022 року активісти повідомляли, що будівельна техніка їздить по нібито замінованій місцевості, куди не можна заходити цивільним.


Проспект Петра Григоренка в Дарницькому районі планують подовжити. Ймовірно, ідеться про дорогу через екопарк «Осокорки», на місці якого хочуть незаконно збудувати житловий комплекс «Патріотика на озерах».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі