На Осокорках семеро місцевих мешканців зупинили бетоновози та кілька вантажівок на під’їздах до будмайданчика ЖК «Патріотика на озерах». Там планують звести майже 50 будинків заввишки від 24 поверхів.

На місце викликали поліцію та слідчо-оперативну групу. Протестувальники написали заяву з вимогою припинити рух вантажівок через вулицю Колекторну: під вулицею розташований колектор, яким стічні води прямують до Бортницької станції аерації. Забудовник уже почав обладнувати спеціальний переїзд для техніки над колектором, але роботи ще не завершені.

Учасники акції планують і надалі блокувати техніку й продовжувати юридичну боротьбу проти забудови.

Місцева громада ще з 2015 року виступає за обмеження багатоповерхової забудови масиву Осокорки-Позняки-Харківський до вулиці Колекторна та за створення на озерах природного парку.


Поблизу озер Небреж, Тягле та Мартишів на Осокорках банк «Аркада» та пов’язана з ним девелоперська компанія «Контактбудсервіс» збиралися звести ЖК «Патріотика на озерах» – понад 40 будинків заввишки від 24 поверхів – на східному та південному берегах озера Небреж, а також уздовж озера Мартишів.

План забудови ЖК «Патріотика на озерах», який був розміщений на сайті банку «Аркада». Його видалили після того, як громадськість висловила обурення. Фото: ГО «Екопарк Осокорки»

У 2018 році почався конфлікт між забудовником і місцевими мешканцями, на території будівництва ЖК відбувалися сутички. Містяни виступили проти будівництва та запропонували облаштувати на озерах ландшафтний парк.

У січні 2019 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок, які були виділені для будівництва житлового комплексу. Згодом також ухвалили рішення про створення ландшафтного парку «Осокорківські луки» та ландшафтного заказника місцевого значення «Озеро Тягле». Громадська організація «Екопарк Осокорки», яка бореться за створення парку та заповідників, разом із ландшафтними архітекторами студії «Земля» представили концепцію парку.

План екопарку. Фото: ГО «Екопарк Осокорки»
Концепція парку. Фото: ГО «Екопарк Осокорки»

У червні 2019-го суд скасував дозвіл на будівництво комплексу «Патріотика на озерах», але восени того ж року Верховний Суд таки ухвалив рішення на користь забудовника й дозволив компанії «Контактбудсервіс» спорудити на березі озера Небреж електричну підстанцію.

У 2020 році банк «Аркада» та будівельна компанія «Контактбудсервіс» збанкрутіли. У 2021-му стало відомо, що добудовувати житлові комплекси «Аркади» може будівельна компанія Stolitsa Group.

У квітні 2021-го КМДА та Stolitsa Group підписали меморандум про порозуміння й партнерство. Віталій Кличко домовився про добудову об’єктів банку «Аркада»: окрім ЖК «Патріотика на озерах», «Аркада» не добудувала ЖК «Еврика» на ВДНГ та ЖК «Патріотика», також на Осокорках.

ЖК «Патріотика». На дальньому плані – озера Тягле й Небреж, де хочуть будувати «Патріотику на озерах». Фото: КМДА

У листопаді 2021-го Києва Віталій Кличко також підписав розпорядження про будівництво шестисмугової магістралі через озера й луки на Осокорках. Крім того, у грудні 2021-го в Київраді був зареєстрований невідкладний проєкт рішення, з ухваленням якого міськрада припинить оскаржувати в судах наміри забудовників.

Узимку 2021–2022-го будівництво на берегах озера Небреж активізувалося. Забудовник продовжує підсипати озеро Небреж і бурити палі, на території працюють будівельні крани й інша техніка.

Будівельні роботи біля озера Небреж. Фото: Антон Гор