Більшість збитків довкіллю України, заподіяних російським вторгненням з 24 лютого, складає забруднення повітря, розповів The Economist міністр захисту довкілля Руслан Стрілець.

Так, за майже 11 місяців повномасштабного вторгнення в повітря потрапило понад 42 мільйони тонн парникових газів. Такі цифри можна порівняти з річним обсягом викидів Болгарії, додає видання.

Загальна сума збитків довкіллю наразі складає 46 мільярдів доларів, 27 мільярдів – це забруднення повітря, спричинене лісовими пожежами й атаками на обʼєкти енергетичної інфраструктури. Внаслідок цього згоріло вже понад 680 тисяч тонн нафти й пального.

В управлінні екології та природних ресурсів КМДА раніше відзначали, що повітря в Києві протягом 2022 року було чистим 88% часу. Індекс сформували на основі декількох показників: часток пилу, діоксиду сірки та азоту, приземного озону й оксиду вуглецю.

Шкоду, завдану ґрунтам, оцінили в 18 мільярдів доларів. Загалом з 24 лютого вдалося задокументувати близько 2300 злочинів про довкілля. За словами очільника Міндовкілля, Україна вимагатиме компенсації цих збитків від країни-агресора.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Систему моніторингу повітря в Києві розширили: нові високоточні (референтні) пункти моніторингу з’явилися на початку січня у Святошинському й Голосіївському районах. Згідно з програмою моніторингу повітря, кількість референтних (високоточних) пунктів моніторингу повітря збільшать від 5 до 17 протягом чотирьох років.


Наприкінці жовтня 2022 року Київську міську систему моніторингу за якістю повітря офіційно інтегрували в міжнародний сервіс IQAir. Ми пояснювали, що це дасть.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі