У Києві не будуть відкривати додаткові входи до станцій метро і встановлювати бетонні укриття на зупинках громадського транспорту, розповів перший заступник очільника КМДА Микола Поворозник в інтервʼю ТСН.

Додаткові входи до станцій «Позняки», «Осокорки», «Контрактова площа» закриті з лютого 2022 року й залишаться такими задля безпеки пасажирів. За словами Поворозника, це рекомендації правоохоронців і військових. 

Укриття на зупинках громадського транспорту не встановлюватимуть, адже Київ поки не має відповідних державних стандартів на такі укриття. У нормах має бути прописана допустима кількість місць в укриттях, наявність вбиральні й категорія міцності укриття.

Поворозник зазначає, що тільки після цього місто зможе розроблювати і встановлювати укриття.

«Поставити бетонні блоки й назвати «укриттям» – це не вихід. Я би такого не робив. Не дай бог, щось прилетить у таке укриття й там загинуть люди, одразу будуть питання, хто і на яких підставах їх встановлював у місті», – пояснює заступник очільника КМДА.

У КМДА вважають, що нині варто користуватися наявними укриттями: підземними пішохідними переходами, паркінгами, станціями метро.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Зупинки-укриття вже почали встановлювати в прифронтових ХерсоніХаркові й Миколаєві.

Проєкт рішення про створення захисних конструкцій на зупинках громадського транспорту в столиці опублікували на сайті Київради 10 серпня. Однак міський голова Віталій Кличко стверджував, що місто на це не має коштів. Але наприкінці вересня проєкт рішення підтримала постійна комісія Київради з питань транспорту, звʼязку й реклами.

З 1 серпня наземний громадський транспорт у Києві під час повітряної тривоги повинен зупиняти рух. Передбачається, що пасажири на цей час ховатимуться в укриттях. Тільки за місяць, після ухвалення цього рішення, у КМДА вирішили, що на зупинках треба розмістити інформацію про найближчі укриття.

Петиція за скасування цього рішення набрала необхідну кількість голосів, однак Кличко відмовився скасувати його. У Київраді зареєстрували проєкт рішення, що має змусити наземний транспорт працювати під час повітряних тривог.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі