Біля зупинок наземного громадського транспорту в Києві хочуть встановити укриття для захисту від російських обстрілів. Такий проєкт рішення підтримала постійна комісія Київради з питань транспорту, звʼязку й реклами.

Проєкт рішення передбачає, що департамент транспортної інфраструктури КМДА спільно з КП «Київпастранс» протягом місяця мають розробити перелік місць із найбільшим скупченням пасажирів. Це потрібно, щоб створити фонд захисних конструкцій у межах зупинок.

«Як вказує світовий досвід, зокрема Ізраїлю, облаштування «безпечних зупинок» базується на принципі їх швидкої доступності й можливості не тільки витримати руйнівну силу зброї, а й убезпечити населення від смертельної загрози», – наголосила депутатка Київради Ганна Свириденко.

У громадській ініціативі «Пасажири Києва» вважають, що створювати такі укриття недоцільно.

«У Києві тисячі зупинок громадського транспорту. Конструкції, які можуть бути застосовані для потенційного захисту, збірні, тому не витримують прямого або близького потрапляння. То який у них сенс? Маємо ситуацію, коли на цей проєкт закладуть сотні мільйонів гривень з бюджету міста в той час, коли «Київпастранс» по кілька місяців затримує зарплату працівникам і втрачає доходи внаслідок простою під час повітряної тривоги», – зазначили в обʼєднанні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Зупинки-укриття вже почали встановлювати у прифронтових Харкові й Миколаєві.

Проєкт рішення про створення захисних конструкцій на зупинках громадського транспорту в столиці опублікували на сайті Київради 10 серпня. Однак міський голова Віталій Кличко стверджував, що місто на це не має коштів.

З 1 серпня наземний громадський транспорт у Києві під час повітряної тривоги повинен зупиняти рух. Передбачається, що пасажири на цей час ховатимуться в укриттях. Тільки за місяць, після ухвалення цього рішення, у КМДА вирішили, що на зупинках треба розмістити інформацію про найближчі укриття.

Петиція за скасування цього рішення набрала необхідну кількість голосів, однак Кличко відмовився скасувати його. У Київраді зареєстрували проєкт рішення, що має змусити наземний транспорт працювати під час повітряних тривог.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Харківська міська рада