Міський голова й очільник Ради оборони Києва Віталій Кличко відповів на петицію з проханням скасувати зупинку наземного громадського транспорту під час повітряних тривог. Відповідь опублікував автор петиції Олександр Гречко.

У відповіді йдеться про те, що рішення зупиняти транспорт ухвалила Рада оборони міста, яка не є органом державної влади чи місцевого самоврядування, а «колегіальним органом в особливий період, діяльність якого регулюється спеціальними законами». Тому на цей орган не поширюється дія закону «Про звернення громадян», а Киїрада не має впливу на його рішення.

«Рішення Ради оборони Києва ухвалювалося з урахуванням оцінки поточної та прогнозованої ситуації, а отже, буде переглянуто виключно за умови її суттєвої стабілізації й надходження відповідних рекомендацій від Державної служби з надзвичайних ситуацій», – ідеться у відповіді.

Також Кличко заявив, що припинення роботи громадського транспорту під час повітряних тривог не несе киянам додаткових витрат.

«Уточнення Кличка, що кияни не понесли ніяких додаткових витрат, бо можуть сісти на комунальний транспорт із тим самим квитком після відбою тривоги, відірване від реальності. Слухняно чекають відбою тривоги одиниці платних пасажирів або просто пільговики. Усі, хто цінує свій час, після зупинки комунального транспорту моментально пересідають у маршрутку чи таксі», – прокоментував транспортний експерт Олександр Гречко.

За його оцінкою, Київ і кияни вже втратили мінімум 180 мільйонів гривень через 21 годину зупинок комунального транспорту з початку серпня.

Нещодавно утворена громадська ініціатива «Пасажири Києва» підготувала проєкт рішення Київради щодо скасування рішення про зупинку громадського транспорту. За словами Гречка, вони вже залучилися підтримкою депутатів Київради, які «мають бажання винести документ на голосування».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Рада оборони Києва 1 серпня ухвалила рішення, що наземний громадський транспорт під час повітряної тривоги повинен зупиняти рух у безпечному місці. Ми писали, як це буде працювати, і пояснювали, чому це погана ідея. Ми також поспілкувалися про це з одним із представником Ради оборони, першим заступником голови КМДА Миколою Поворозником.

Водночас, за словами Віталія Кличка, місто не має грошей на будівництво укриттів біля зупинок громадського транспорту.

Петиція до Київради про скасування цього рішення за тиждень зібрала необхідні 6 тисяч підписів. Її розглянула та підтримала транспортна комісія Київради. Утім, депутати Київради не мають впливу на рішення Ради оборони Києва, до якої входить голова КМДА Віталій Кличко, його заступники, голови РДА, керівники міських управлінь СБУ, прокуратури, ДСНС, Нацполіції, Патрульної поліції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Олександр Гречко