У «Довженко-Центрі» відповіли на заяву Держкіно про призупинення реорганізації.

В.о. директора Олена Гончарук вважає: «Перемоги нема. Це лише тактичний крок, перегрупування. Хоч кілька свіжих ідей прозвучало».

Інтертитри: «Земля» (1930) Олександра Довженка

Ключове з її заяви:

  • Реорганізацію призупинили в той спосіб, який відбувається зараз. Це значить, що вона-таки відбудеться, але в інший спосіб: «Призупинення наказу – це переведення його в режим stand by, з можливістю активізувати в будь-який момент».
  • Фонд і музей залишають як цілісний майновий комплекс: «І фільмофонд, музей, кіноархів не є частиною майнового комплексу, це рухомі пам’ятки культури. Можливо, ідеться про те, що колекція залишається в будівлі?»
  • Питання до «прозорості» конкурсу на директора «Довженко-Центру»: «Провести ще один конкурс, і, якщо результат не задовольнить, знов «підвісити» людину? Це дуже небезпечний момент, який повністю підважує суть конкурсів».
  • Щодо повноцінного аудиту. На думку Гончарук, довіри до цього аудиту не буде: «Його метою буде знайти такі помилки, щоб усім стало недобре. Без сумніву, у кінцевому підсумку однаково постане питання реорганізації.
  • Надання статусу «Національного» не лише в назві центру. Це «чудова ідея», але статус не захистить майно, хоч і «нарешті визнає офіційно рівень і значущість колекції, тих, хто з нею працює».
  • Реорганізація державного підприємства в державну організацію, що дозволить «Довженко-Центру» працювати за профілем як музей та архів: актуально, але після вирішення більш нагальних питань.
  • Створити міжвідомчу робочу групу для експертної оцінки музейних цінностей «Довженко- Центру»: «Задача роботи групи не зрозуміла – перевірити наявність предметів, коректність ведення облікової документації, що передбачено процедурою звірення наявності, чи експертувати, наскільки дійсно колекція є значущою й вартою зберігання? Більше скидається на друге. Тому говорили про те, що це має бути міжвідомча група, а не експертна».

За словами в.о. директора «Довженко-Центру», не вирішені такі питання:

  • Що з Державним фондом фільмів?
  • Хто керує центром до проведення конкурсу? «Юлія Шевчук на комітеті відповіла, що до проведення прозорого конкурсу керуватиме кінологиня й аудиторка Каждан… Знов чекати силовиків?»
  • Держкіно плану погодити статут центру чи готує власну редакцію?
  • Де печатка, яку забрали під час обшуків?

Вона відзначила, що «цікавою ідеєю» є повернути центр у підпорядкування Мінкульту, а також те, що збираються підняти питання про відповідність керівництва Держкіно обраним посадам.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


15 листопада Держкіно Держкіно призупинило реорганізацію «Довженко-Центру» «до завершення експертної оцінки колекцій центру, проведення повного аудиту його діяльності й обрання нового керівника».


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.


У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація». На думку, Держкіно це рішення дозволить «Довженко-Центру» «приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури».

2 листопада 2022 року Держкіно призначило тимчасового в.о. генерального директора «Довженко-центру», а Олену Гончарук відсторонило від її посади за «неналежне виконання обовʼязків». У «Довженко-Центрі» назвали такі дії «рейдерським захопленням» і заявили, що чинитимуть спротив наказам і діям, які несуть загрозу цілісності інституції.


10 листопада в «Довженко-Центрі» почалися слідчі дії й обшуки поліції й СБУ, 14 листопада на першому поверсі облаштували коворкінг, щоби працювати й «наглядати за слідчими діями». Однак у цей день обшуків не було.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі