Упродовж шести днів після чергової терористичної атаки РФ на українські електромережі «Укренерго» не застосовувало примусових відключень електроенергії у вечірній пік споживання. Зокрема, завдяки тому, що українці свідомо економили електроенергію, відзначили в компанії. Водночас скоротити споживання вдалося не всім регіонам.

Подяку в «Укренерго» висловили киянам, які у понеділок, 17 жовтня, у вечірні години спожили електроенергії на 10% менше, ніж у неділю (хоча традиційно в робочі дні споживання є вищим, ніж у вихідні).

Також відзначили мешканців Київської області, які знизили споживання майже на 7%, як порівняти з неділею. У вівторок споживання всього Київського регіону залишалося майже на тому ж рівні.

Загалом у центральних областях пікове споживання було на 3% нижче, ніж у звичайний осінній день, кажуть в «Укренерго».

Водночас на заході України споживання в понеділок зросло на 5%, а як порівняти зі звичайним осіннім днем – на 8%. У південних областях у перший робочий день тижня спожили на 3% більше електроенергії, ніж у вихідні.

«Щодня зима стає все ближче. Традиційно о цій порі буде зростати й споживання електроенергії. Щоб успішно пройти опалювальний період, українцям слід пам’ятати: від того, наскільки розумно й ощадливо вони ставляться до споживання електрики вранці й увечері, прямо залежить, чи будуть примусові обмеження споживачів. Також, свідомо обмежуючи власне споживання, ви допомогаєте енергетикам виконувати свою роботу – балансувати енергосистему й відновлювати пошкоджені ворогом мережі», – пояснюють в «Укренерго».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У вихідні дні Чернігівська область скоротила споживання електроенергії на 20%. Загалом по країні споживання скоротилося у середньому на 10%, у Києві й області – на 7%.


«Укренерго» закликає українців обмежувати споживання вранці, з 8:00 до 11:00, і ввечері, із 17:00 до 23:00. У цей час просять не користуватися енерговитратними приладами: обігрівачами, пральними машинами, бойлерами, посудомийками тощо.

Найменший рівень споживання електроенергії – уночі, саме тоді краще користуватися приладами. Удень просять не вмикати кілька потужних електроприладів одночасно.


Під час ракетної атаки 10 жовтня росіяни уражали енергетичну інфраструктуру України. Під приціл потрапили енергообʼєкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра та Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, увесь південь. За два дні масованих обстрілів Росія вразила 30% енергетичної інфраструктури України.

Через руйнування інфраструктури оператори вимушено обмежували постачання електроенергії в низці регіонів, як-от: у Києві й Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Харківській і Сумській областях.

Ексдиректорка з комунікацій ДТЕК Ірина Мілютіна пояснила, чому застосовують «віялові» відключення, що буде, якщо цього не робити, і чи обов’язково обмежувати постачання споживачам у Києві.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що відбувається з українською енергосистемою й до чого населенню варто готуватися взимку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі