Мешканцям Чернігівської області 15 жовтня вдалося обмежити споживання електрики на 20%, повідомив Володимир Зеленський.

Загалом по країні споживання скоротилося в середньому на 10%, у Києві й області – тільки на 7%.

«Будь ласка, зробіть більше, якщо маєте таку можливість», – закликав президент.

Щоб уникнути відключень, потрібно досягти зменшення споживання електроенергії з 17 до 22 години загалом по Україні на 25%, зазначали в уряді.

Стабілізаційних відключень можна буде не робити, якщо населення свідомо ставитиметься до споживання в пікові години, відзначив Зеленський. 


«Укренерго» закликає українців обмежувати споживання вранці, з 8:00 до 11:00, і ввечері, із 17:00 до 23:00. У цей час просять не користуватися енерговитратними приладами: обігрівачами, пральними машинами, бойлерами, посудомийками тощо.

Найменший рівень споживання електроенергії – уночі, саме тоді краще користуватися приладами. Удень просять не вмикати кілька потужних електроприладів одночасно.


Під час ракетної атаки 10 жовтня росіяни уражали енергетичну інфраструктуру України. Під приціл потрапили енергообʼєкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра та Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, увесь південь. За два дні масованих обстрілів Росія вразила 30% енергетичної інфраструктури України.

Через руйнування інфраструктури оператори вимушено обмежували постачання електроенергії в низці регіонів, як-от: у Києві й Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Харківській і Сумській областях.

Ексдиректорка з комунікацій ДТЕК Ірина Мілютіна пояснила, чому застосовують «віялові» відключення, що буде, якщо цього не робити, і чи обов’язково обмежувати постачання споживачам у Києві.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що відбувається з українською енергосистемою й до чого населенню варто готуватися взимку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі