Держспроживслужба в Києві почала моніторити, чи дотримуються громадські місця нових вимог антитютюнового законодавства, які почали діяти з 11 липня.

Ідеться про заборону куріння в закладах, на зупинках громадського транспорту, готелях, повний список тут.

Курити не можна будь-які види тютюну або суміші, які мають у своєму складі тютюн, тобто електронні сигарети прирівняли до «традиційних», і фактично закон забороняє курити будь-що в громадських місцях.

Відповідальність за порушення закону нестимуть як курці, так і власники закладів, де вчиняється правопорушення. За куріння електронних сигарет у громадських місцях курцям треба буде сплатити 1000 гривень штрафу, за повторне порушення – 10 000 гривень. Для власників кафе, барів і ресторанів передбачений штраф 3000 гривень, якщо вони дозволятимуть відвідувачам курити в закладах. За повторне порушення доведеться заплатити 15 000 гривень.

У Центрі громадського здоров’я зазначають, що повномасштабна війна призвела до збільшення споживання тютюну серед українців.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


80% українців підтримують заборону куріння електронних цигарок у громадських місцях, свідчить опитування КМІС. Також 86% опитаних підтримують збільшення кількості громадських місць, вільних від диму (наприклад, робочі місця, офіси, приміщення підприємств, готелі).

Вторинний тютюновий дим, тобто «пасивне куріння», є причиною передчасної смерті 1,2 мільйона людей у світі щороку, свідчать дані ВООЗ. В Україні щороку 85 000 людей помирають від хвороб, спричинених курінням. Рання втрата працездатності курців завдає шкоди й економіці. Втрати станом на 2021 рік становлять 3,2% ВВП України, або приблизно 179 мільярдів гривень.

Заборона на куріння електронних сигарет і кальянів у закладах харчування існує ще від 2012 року. Разом із Держпродспоживслужбою ми розбиралися, що змінилося тепер, чи можна курити кальяни на терасах і літних майданчиках ресторанів і коли почнуть притягувати до відповідальності заклади, які дозволяють куріння.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі