Курити електронні сигарети та використовувати пристрої для нагрівання тютюну в громадських місцях заборонили в Україні з 11 липня. До останньої категорії належать будь-які пристрої для споживання тютюну без їхнього згорання, зокрема, IQOS, Glo та кальяни.

Такі обмеження передбачає закон, який ухвалили у грудні 2021 року для того, щоб зробити українське законодавство відповідним до директиви ЄС про тютюнові вироби.

Законом будь-які види тютюну або суміші, які мають у своєму складі тютюн, для куріння та нагрівання прирівняли до «традиційних» цигарок – їх не можна буде курити в громадських місцях і продавати неповнолітнім. Це, наприклад, стіки для «айкосів» та рідини для електронних сигарет. Фактично новий закон забороняє куріння будь-чого в громадських місцях.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Де не можна буде курити

У законі визначена низка громадських місць, де не можна буде курити електронні сигарети:

  • зупинки громадського транспорту, вокзали, станції;
  • аеропорти, крім спеціально відведених для цього місць;
  • громадський транспорт, а також таксі;
  • приміщення кафе, барів, ресторанів;
  • театри, музеї, галереї, концертні зали;
  • готелі, хостели, гуртожитки;
  • офіси та підприємства;
  • дитячі майданчики;
  • приміщення навчальних і спортивних закладів і їхні території;
  • лікарні і їхні території;
  • ліфти та таксофони;
  • підземні переходи;
  • під’їзди житлових будинків;
  • держустанови та приміщеннях органів місцевого самоврядування.

Відводити спеціальні місця для куріння в приміщеннях ресторанів, офісів та інших перелічених вище громадських місць (окрім аеропортів) не можна буде.

Згідно із законодавством, громадськими місцями також вважають вулиці, подвір’я, сквери та парки, однак у новому законі їх не включили до переліку місць, де заборонене куріння електронних сигарет і пристроїв для нагрівання тютюну.

Водночас сільські, селищні та міські ради можуть призначати додаткові місця, де буде діяти заборона.

У громадських місцях для позначення заборони має бути розміщений відповідний знак із таким змістом: «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їхнього згоряння, кальянів заборонено!»

У спеціально відведених місцях для куріння в аеропортах також має бути розміщений відповідний знак із текстом: «Місце для куріння. Куріння шкодить вашому здоров’ю!»


Хто нестиме відповідальність за порушення та які будуть штрафи

Відповідальність за порушення закону нестимуть як курці, так і власники закладів, де вчиняється правопорушення.

За куріння електронних сигарет у громадських місцях курцям треба буде сплатити 1000 гривень штрафу, за повторне порушення – 10 000 гривень.

Для власників кафе, барів і ресторанів передбачений штраф 3000 гривень, якщо вони дозволятимуть відвідувачам курити в закладах. За повторне порушення доведеться заплатити 15 000 гривень.

За продаж електронних сигарет і засобів нагрівання тютюну неповнолітнім передбачений штраф у розмірі 1020 гривень, за повторне порушення – 10 200 гривень.

Хто стежитиме за дотриманням закону

За дотриманням закону будуть стежити поліція та Держпродспоживслужба. До них можна буде звертатися, якщо стали свідком правопорушення.

Наприклад, можна подати скаргу до Держпродспоживслужби. У заяві треба буде вказати повне найменування суб’єкта господарювання, його код ЄДРПОУ (ці дані можна знайти в куточку споживача, а також на фіскальних чеках). За можливості варто додати фото- або відеодокази. Тематикою звернення потрібно вказати «Захист прав споживачів».

Якщо побачили порушника, який курить у громадському місці, потрібно спочатку звернутися до нього або до адміністрації закладу з проханням припинити порушення. Якщо це не допомогло, подзвонити до поліції за номером 102 та описати ситуацію. Правоохоронці повинні зафіксувати адміністративне порушення.



80% українців підтримують заборону куріння електронних цигарок у громадських місцях, свідчить опитування КМІС. Також 86% опитаних підтримують збільшення кількості громадських місць, вільних від диму (наприклад, робочі місця, офіси, приміщення підприємств, готелі).

Вторинний тютюновий дим, тобто «пасивне куріння», є причиною передчасної смерті 1,2 мільйона людей у світі щороку, свідчать дані ВООЗ.В Україні щороку 85 000 людей помирають від хвороб, спричинених курінням. Рання втрата працездатності курців завдає шкоди й економіці. Втрати станом на 2021 рік становлять 3,2% ВВП України, або приблизно 179 мільярдів гривень.

У 2006 році в Україні ратифікували Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну. Узимку 2020-го Верховна Рада ухвалила законопроєкт про посилення відповідальності за продаж електронних сигарет і рідин для них неповнолітнім. А у грудні 2021 року – закон, який забороняє виробництво та продаж міцних сигарет, смакових та ароматичних добавок у будь-яких компонентах тютюнових виробів та електронних сигарет, а також куріння електронних сигарет у громадських місцях.