80% українців підтримують заборону куріння тютюнових виробів для електричного нагрівання («айкосів») у громадських місцях, свідчить опитування КМІС.

Також 86% опитаних підтримують збільшення кількості громадських місць, вільних від диму (наприклад, робочі місця, офіси, приміщення підприємств, готелі).

79% респондентів схвалюють заборону реклами пристроїв для нагрівання тютюну.  Крім того, 9 із 10 опитаних вважають, що пристрої для нагрівання тютюну, електронні сигарети та рідини до них мають бути заборонені для неповнолітніх.

Опитування проводили в травні 2022 року серед повнолітніх українців.

У МОЗ нагадують, що українці можуть подати електронну скаргу на куріння в місці, забороненому законом. Відповідальність нестимуть як курці-порушники, так і власники місць, де вчиняється правопорушення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Вторинний тютюновий дим, тобто «пасивне куріння», є причиною передчасної смерті 1,2 мільйона людей у світі щороку, свідчать дані ВООЗ.

В Україні щороку 85 тисяч людей помирають від хвороб, спричинених курінням. Унаслідок ранньої втрати працездатності курцями це завдає шкоди й економіці. Втрати становлять 3,2% ВВП України, або близько 179 мільярдів гривень станом на 2021 рік.

У грудні 2021 року заборонили виробництво та продаж міцних сигарет, а також смакових й ароматичних добавок у будь-яких компонентах тютюнових виробів та електронних сигарет. Електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну («айкоси») прирівняли до звичайних – їх не можна буде курити в громадських місцях і продавати неповнолітнім.

Заборона курити електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну («айкоси») в громадських місцях почне діяти з 11 липня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі