Мультикультурність, креативні індустрії і схожість із Києвом – такий асоціативний ряд складається в більшості, коли йдеться про столицю Німеччини. Редакція The Village Україна попросила розповісти про життя в Берліні Марію, яка живе в Німеччині з дитинства; Анастасію, яка мешкає в місті протягом чотирьох років, і Наталію, яка разом із дитиною переїхала після початку повномасштабного вторгнення РФ.

 Раніше ми розповідали, скільки коштує життя в Празі та Варшаві.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Рівень життя

Якщо коротко, то Берлін дешевший за Марсель і дорожчий за Варшаву. Наприклад, у Польщі будуть нижчі ціни на харчові продукти та б’юті- процедури.

Як і більшості європейських країн, Німеччину зачепила інфляція. Але попри збільшення цін, місто залишається одним із дешевих у Європі, коментує The Village Україна Анастасія (Ponchique) – співавторка блогу «Ніхт ферштейн», який описують як «гайди й інструкції з використання Німеччини». Крім того, Берлін вважають русофільським містом, але локали переконують – із початком повномасштабного вторгнення це змінилося.

Марія

україно-німкеня, живе в Німеччині з дитинства


Берлін є відносно дорогим містом у Німеччині, але в західній Європі місто вважається середнім за цінами. У порівнянні зі скандинавськими країнами або Берном Берлін дуже дешевий. А якщо порівнювати Берлін із Варшавою чи іншими східноєвропейськими столицями, то Берлін здається дорогим.

Анастасія (Ponchique)

співавторка блогу «Ніхт ферштейн», живе в Берліні приблизно чотири роки


У Берліні одна людина може спокійно прожити, витрачаючи 40–70 євро на тиждень на продукти, а якщо постаратися – ще менше. Це, звісно, не враховуючи витрати на оренду, сплату за видачу-перевидачу документів (а таких ситуацій буде багато), попити каву, сходити в кіно та побалувати себе букетом свіжих квітів. Отже, Берлін трошки дешевше за той самий, наприклад, Марсель (порівнюю з ним, бо нещодавно там була).

Наталія

бухгалтерка, переїхала з дитиною в березні після початку повномасштабного вторгнення


Ми разом із молодшою донькою (12 років) тікали від війни в Берлін, бо з жовтня 2022 року тут жила моя старша донька з чоловіком. Деякий час жили з ними, а загалом довелося змінити житло чотири рази.

Усіх біженців з України спочатку реєстрували в соціальній службі. А першого червня автоматично перевели в джобцентр (усі, хто приїхав пізніше, подавали заяву відразу в джобцентр). Це державна організація, яка опікується безробітними, пропонує курси німецької, потім допомагає знайти роботу та виплачує фінансову допомогу.

Також кілька разів ходила в Бургеармт – це управління громадськими справами в кожному районі. Спочатку я тут робила прописку, вдруге – купувала річний талон на стоянку автомобіля, утретє – отримувала Берлін-пасс, який дає право на пільговий проїзд. Це щось схоже на Картку киянина, Берлін-пасс отримують люди на соцзабезпеченні.

Для мене тут на кожному кроці квест, особливо важко без знання мови та знання, як працює їхня система. Спочатку багато чого тут дратувало, але поступово починаєш розуміти це місто, багато стереотипів розбиваються вщент. Але попри те, що ми тут у безпеці та маємо соціальний захист, однаково дуже тягне додому.

Зарплатня

Прожитковий мінімум – приблизно 500 євро для самотніх людей і 900 євро для пар

Скромний дохід – менш як 3000 євро (до оподаткування)

Середній дохід – 3500 євро (до оподаткування)

Високий дохід – 5500 євро і вище

Водночас у Німеччині підрахунки ведуть річними зарплатами, а не за місяць. Для прикладу, зарплати в оголошеннях із пошуку роботи вказують у річному розмірі – так легше орієнтуватися, який податок вираховують із зарплатні, зазначає співавторка блогу «Ніхт ферштейн».

Анастасія (Ponchique)


Мінімальна зарплата в Німеччині –12 євро на годину. За стандартом, у тижні 40 робочих годин, але графік може значно відрізнятися. Не треба забувати про доволі гнучку систему оподаткування. Вона коливається від 14% до 45%, і на це впливає багато чинників, наприклад, те, чи перебуваєте ви у шлюбі.

Якщо підрахувати, то працюючи на пів ставки за мінімальну часову оплату, можна заробити приблизно тисячу євро на місяць (до оподаткування). За тисячу євро в Берліні складно прожити, якщо винаймати житло – на квартиру не вистачить, але кімнату зняти можна.

Марія


Заробітна плата може відрізнятися залежно від району Берліна. Наприклад, у західному Берліні люди заробляють зазвичай більше, ніж у східному. На практиці більшість людей заробляє від 1600 до 2500 євро на місяць (із вирахуванням податків). Студенти, які шукають додаткову роботу – максимум 1100 на місяць.

Житло

І ті, хто живе в Берліні давно, і ті, хто нещодавно приїхав, погоджуються – квартирне питання є одне з найбільш болючих не лише для емігрантів, але й для місцевих.

Марія


Берлін пропонує велику різноманітність районів. Якщо ви віддаєте перевагу зеленій місцевості, то можна жити, наприклад, у Тіргартені. Однак у місті також багато транспорту – це впливає на якість життя, і це потрібно враховувати.

Винаймати однокімнатну квартиру на одну людину, – наприклад, у центральному районі Мітте, – буде коштувати не менше тисячі євро на місяць. Якщо розглядати квартири не в центрі, то вони коштуватимуть від 600 євро. А якщо знімати кімнату, то треба платити від 500 євро.

Тут багато скамерів, тому краще шукати житло на таких платформах: Wg-gesucht, ImmoScout24, ImmoWelt.

Анастасія (Ponchique)


У Берліні майже 85% населення орендують житло. Водночас пошуки орендованих квартир – це завжди велика конкуренція та стрес. Якщо ви звикли, що в Києві ви наймаєте рієлтора, який вам пропонує три квартири за день, то в Берліні квартири вам ніхто пропонувати не буде, бігати за вами й поготів. Це ви будете бігати за менеджерами квартир і приходити по три-чотири людини на перегляд (у найкращому випадку!)

Цінність житла в Берліні вимірюють не лише районом, а й зоною. Є три зони – A, B, C. Зоною А вважається все, що всередині кільцевої місцевої електрички. Її скорочено називають Ring. Усередині Ringbahn величезна інфраструктура: дістатися можна куди завгодно за малий проміжок часу, до того ж багато музеїв, архітектурних та історичних памʼяток, послуг, ресторанів, клубів, затишних спейсів і просто та сама берлінська естетика.

У зоні А ціна на однокімнатну квартиру може становити від 700 до 1200 євро. Для порівняння, у більш віддаленій від кільцевої електрички зоні В – від 450 до 800 євро. Зорієнтуватися за приблизними цінами на дво- й трикімнатні квартири можна за посиланням.

Щодо купівлі квартири, то це коштуватиме чималих грошей. Ось тут можна подивитися ціни.

Наталія


Житло знайти дуже важко. Мені розповідали, що іноді на одну квартиру – понад 200 заявок. І тут уже не ти вибираєш, а тебе вибирають. Ми з донькою та котом знімаємо кімнату в невеликій двокімнатній квартирі. Іншу кімнату знімає жінка з 19-тирічною донькою. Наша кімната коштує 412 євро на місяць, і, наскільки я розумію, це дешево.

Комунальні послуги

Оренду квартир умовно ділять на «теплу» й «холодну». «Тепла» відрізняється тим, що туди включають додаткові витрати на комунальні послуги. Відповідно, «холодна» оренда включає лише оплату приміщення. Місцеві попереджають: якщо тепло й вода не входять в орендну плату й не прописані в контракті, це може бути скам. Витрати на тепло й воду – це частина Nebenkosten, тобто оплати утримання власності, куди також може входити плата за вивіз сміття, утримання місць загального користування.

Анастасія (Ponchique)


Ціна на Nebenkosten – фіксована за місяць, але наприкінці року роблять перерахування. Якщо ліміт перевищений, треба сплатити додаткові кошти. Перерахунок зазвичай роблять за вас.

Інша ситуація з електроенергією – контракт із постачальником треба ініціювати самостійно та сплачувати фіксовану суму щомісячно. Але, так само, як і з Nebenkosten, наприкінці року роблять перерахування й можлива додаткова плата.

Фіксована ціна за тепло та воду може коливатися від 30 до 100 євро на людину. Електроенергія буде коштувати приблизно від 70 євро за одну людину на місяць.

До речі, інтернет – не дешева штука, коштуватиме приблизно 50 євро. Ціни різні в різних провайдерів, але іноді немає вибору, як, наприклад, у моєму домі – є лише один доступний.

Марія


«Комуналка» виходить майже 120 євро на людину. Але з моменту повномасштабного вторгнення ціни надзвичайно зросли за німецькими мірками. Ніхто поки що не може назвати точну цифру, але зростання склало більш ніж половину.

Транспорт

У місті працює метро з дев’ятьма лініями – U-Bahn, швидкісна електричка – S-Bahn, трамвай (переважно в східному Берліні) і кілька автобусних ліній. Найпопулярнішими вважають метро й електричку.

Анастасія (Ponchique)


За допомогою метро можна дістатися можна в будь-який куточок Берліна, навіть в єбєня. Метро в Берліні – це калейдоскоп веселих пригод. Не всюди, звичайно, але деякі гілки підкинуть розваг у вашу нудну поїздку. Кожен берлінер із якимось стажем знає, що U-Bahn без noise cancellation навушників не додасть здоровʼя.

Автобуси – більш спокійний, але трохи неточний транспорт. Самокати, велосипеди й електрокари – усе це у швидкому доступі, але може бути затратно, якщо постійно користуватися. Це як замовляти дві кави на день у хіпстерському кафе.

Квиток на транспорт у Берліні єдиний на все. Одна поїздка в один кінець на будь-якому муніципальному транспорті буде коштувати три євро. Купити їх можна або на станціях метро, або в додатку. Зі служб таксі я користуюсь Uber. Є ще декілька інших, як-от TaxiNow, і вони непогано працюють.

Марія


Майже всі берлінці мають місячний проїзний квиток, що коштує приблизно 60 євро. Без абонемента квиток коштуватиме майже 86 євро. Також тут популярні каршеринг і велотранспорт. Щодо таксі, то воно дуже дороге. Берлінці користуються Bolt або Uber.

Наталія


Транспортна система тут дуже розвинена, хотілося б, щоб і в Україні так було. Ми в Берлін приїхали на авто, але тут я майже не користуюся автомобілем, бо на громадському транспорті легко можна дістатися до будь-якого місця. Ми купуємо пільговий проїзний за 27,5 євро. А з 2023 року ціну знизили до 9 євро на місяць, їздити стало ще приємніше. Донька навчається у школі, у неї проїзд безоплатний.

Харчування й одяг

Марія


Найпопулярніші мережі супермаркетів – Lidl, Rewe, Edeka, Aldi, Netto, Kaufland. Якщо людина не так багато заробляє, краще йти в Lidl, Aldi, Netto. Я витрачаю десь 200 євро на місяць на їжу.

Ринки тут є, але вони не такі популярні, як базари в Україні. Тут люди люблять ринки одягу та секонд-хенду, де продають вінтажні речі.

Наталія


Ціни на продукти вищі, ніж у Києві й у Польщі (я раз на місяць їду до Польщі, тому можу порівнювати). Але в магазинах часто є знижки, і в мобільних додатках є купони на знижки. Я вже знаю, у якому магазині й що можна вигідніше купувати. Також є багато турецьких магазинів, де великий вибір і більш-менш адекватні ціни на овочі та фрукти.

Анастасія (Ponchique)


Я думаю, найбільш відвідувані мережі – Rewe та Edeka. Це такі собі «Сільпо» 2015 року. Чек на одну людину на три дні буде коливатися від 25 до 50 євро.

Є і «АТБ-подібні» – це Lidl, Aldi, Netto. Вони виглядають як склад, там продають найдешевші товари, але рідко коли можна зустріти повний зашквар, як-от гнилі овочі. Закупитися в такому магазині одній людині можна до 20 євро на два-три дні.

Також є біомаркети – Alnatura, Denns і BioCompany. Це богемні магази з претензією на біо, хоча деякі товари дійсно відповідають якості: наприклад, мʼясо й овочі. Чек у такому магазині непередбачуваний, але я призвичаїлася більше ніж на 50 євро продуктів не набирати.

У мене своя рутина відвідування магазинів: важкі продукти на кшталт консервації, меду, соусів (коротше, усе, що в банках і довготривалого зберігання) замовляю онлайн в Edeka (сервіс називається Bringmeister) раз на тиждень або два. Овочі, мʼясо та сир я частіше беру в біомаркетах. А інші продукти типу молока, сметани, шоколаду – у фізичному Edeka.

Ще є багато азійських супермаркетів. Там іноді закуповуюсь для азійських страв, а буває, купую заморожену рибу та морепродукти. Так чомусь виходить дешевше.

Ринків також багато. Особливо турецьких, де можна дешево затаритись. Є також богемні ринки типу Markthalle Neun, де можна купити бурячок розміром із томат черрі, з листям і свіжою землею. Ціна, звісно, відповідна – за німецьку землю у твоєму шопері. На таких ринках багато тусівок. Я обожнюю їх, й іноді туди ходжу. Там можна купити свіжу рибу прямо з берегів Франції.

Також мені подобається, що в Берліні можна смачно поїсти за відносно малі гроші. Наприклад, можна підкріпитися раменом або фо за смішні 10 євро. Просто завітайте в Кройцберг-Нойкьольн.

Одяг

Анастасія (Ponchique)


Я б не сказала, що ціна на одяг значно відрізняється від української. Коли я жила в Києві, бувало й таке, що в Києві деякі бренди дорожчі. Усе через брак офіційних ритейлерів.

Але в Берліні є своя Lamoda, називається Zalando. Я там багато чого купую: бо нема бажання вештатися магазинами одягу, а ще тому, що процес повернення товару є одним із найзручніших. Загалом повернення (як і отримання) товарів у Німеччині – завдання нетривіальне. Як правильно оформлювати повернення, можна подивитися тут.

Наталія


Брендові речі, звичайно, дорогі, але є й бюджетні магазини. Намагаємося купувати необхідні речі на розпродажах.

Медицина

У Німеччині є кілька видів страхування: крім страхування здоров’я, виділяють юридичне, страхування житла й страхування відповідальності. Обов’язкове медичне страхування має забезпечити роботодавець, воно включає обмежену кількість медичних послуг. Приватна страховка дає доступ до більшої кількості послуг, але її можна оформити лише тоді, якщо заробіток становить не менше як 66 тисяч євро на рік або якщо ви державний службовець, фрилансер чи маєте свій бізнес.

Анастасія (Ponchique)


Держава не платить за страхування, платите ви навпіл зі своїм роботодавцем, і називається це statutory insurance, що перекладається як обовʼязкове страхування.

Гроші за страховку автоматично знімаються з вашої зарплатні, тому створюється ілюзія, що платить держава. Але ви швидко приходите до тями, коли втрачаєте роботу, бо за страхування однаково треба платити. І вам треба викручуватися самій або самому.

В окремих випадках, як не дивно, приватне страхування може бути дешевшим, ніж обов’язкове. Але можна нормально прожити й просто з обовʼязковим страхуванням. Майже 90% зайнятих мають саме цей вид страхування здоровʼя (і я також). Якщо ви дійсно захворієте – вас точно вилікують на нормальному рівні. Тільки ще dental insurance доведеться купити, бо багато послуг стоматолога не покриваються.

Марія


Крім медичної, тут є багато інших страховок, і як вони працюють – зрозуміти складно. Я живу тут усе життя, але досі не зрозуміла. Наприклад, якщо ви живете одна, працюєте, і у вас немає дітей, то роботодавець платить за вас від 120 до 200 євро на місяць.

Наталія


У нашому випадку страхування сплачує джобцентр. Здається, це 210 євро на місяць. Страхування багато чого покриває: наприклад, мені воно покрило МРТ, візити до лікаря, повний курс вакцинації для доньки Частину ліків отримала також безплатно, оплатила 10% від вартості.

Коли записуєшся до лікаря, то дуже незвично, що найближчий термін може бути лише через місяць. І навіть якщо ти вже записався на конкретний час, то можна ще довго чекати, поки викличуть до кабінету. Максимум у нас був – чотири години очікування.

Б’юті-процедури

Анастасія (Ponchique)


Вартість послуг висока, а якість посередня, тому я ними майже не користуюся. Наприклад, зробити гель-лак коштує від 45 євро, і за кожну маленьку послугу, як зняття лаку, треба доплачувати. Більше я люблю поліш – він коштує 25–30 євро, а стирається за три-чотири дні. Тому мені краще зробити манікюр самій, ніж іти в салон.

Стрижка та фарбування волосся – то теж окрема історія, бо майстри тут, наче з Одеської Молдаванки 2010 року (не ображайтесь, дорогі майстри з Молдаванки 2010 року). Потрібно шукати гарні салони, зазвичай із чуваками-перукарями (чи це мені просто так подобається), а коли знайшли – триматися руками та ногами, бо черги на місяці вперед. Ціна в такому салоні буде від 80 євро.

Масажі тут занадто relaxed, навіть якщо вмовляєш масажиста зробити тобі боляче. Ціна за годину сеансу – 50–80 євро. Виїзд на дім зустрічається рідко, але можливий, якщо оплатити таксі в обидва кінці.

Марія


Ціни на б’юті-процедури тут дуже високі, тому я зазвичай роблю їх у Польщі. Наприклад, манікюр-френч буде коштувати 45 євро (якщо корекція – 20 чи 30 євро), а в Польщі – 10 євро максимум. Щоб пофарбувати волосся в блонд, у Берліні треба заплатити до 300–400 євро, щоб підстригти кінчики – 50–60 євро.

Наталія


До місцевих я не зверталася, начитавшись інформації про якість та ціни. До прикладу, мені потрібно було пофарбувати волосся, я написала в одну перукарню, де працювала українка. Зі знижкою ціна була від 50 євро, тому я вже чудово навчилася фарбувати волосся сама.

Без манікюру та гель-лаку протрималася місяці три. Нічого не хотілося, але потім з’явилося бажання привести нігті до ладу й знайшла майстриню-українку. Манікюр із гель-лаком коштував 25 євро.

Дитячі потреби

У дитсадки в Німеччині треба записуватися ще під час вагітності або відразу після реєстрації дитини, бо попит перевищує пропозицію. Як в Україні, тут є ясла (для дітей до 3 років) і дошкільні заклади (для дітей від 3 до 7 років).

Щодо нянь, то офіційно вони в Німеччині називаються гендерно-нейтральним терміном Tagespflege, але Tagesmutter – це слово, яке казатимуть частіше. У Німеччині дозволяють няням доглядати за шістьма дітьми одночасно. Послуги няні в середньому коштують від 300 до 600 євро на місяць за 20-годинного робочого тижня.

Також місцеві розповідають, що діти шкільного віку не мають права покидати Німеччину, якщо в них не канікули.

Наталія


Зі школами в Берліні теж є проблема. Не вистачає місць і вчителів теж. Деякі діти вже дуже довго чекають на місце в школі.

Нам пощастило: випадково в одній із груп я побачила оголошення, що одна приватна школа вирішила взяти до себе 12 українських дітей. Я швидко написала їм лист із мінімальною надією на позитивну відповідь, бо дітей багато, а місць лише 12. Але нас запросили на бесіду з директором школи, й із травня донька там навчається. Щоправда, годину витрачає на дорогу в один кінець.

Багато чую та читаю в українських групах, скільки буває булінгу щодо українських дітей. У школі, де навчається донька, його немає, але є багато інших проблем, як мовний бар’єр, різний менталітет – місцеві діти не дуже прагнуть спілкуватися з нашими. У нашому випадку великий плюс у тому, що німецьку викладає україномовна вчителька, теж біженка з Києва.

Це приватна школа, оплата залежить від зарплатні батьків. Школа працює за системою Монтессорі (мені взагалі не дуже подобається ця система, але в даній ситуації це невеликий плюс).

Обов’язковий перший внесок – 500 євро. Оплата за сніданки й обіди – 60 євро на місяць. Усі наші витрати перейняв на себе Бургерамт, а джобцентр перераховує кошти на канцтовари двічі на рік.

Дозвілля

Анастасія (Ponchique)


Берлін – це місто тусівок різного плану. Тусу можна знайти абсолютно всюди, навіть у комунальному саду.

Басейни в Берліні до смішного доступні. Наприклад, одне відвідування у Stadtbad (міський басейн) буде коштувати приблизно 5 євро. Для Берліна це дуже дешево, адже кава в середньому коштує 4 євро.

Я в клубах не тусуюсь, я більше по камерних концертах і барах. У середньому можна за 20–40 євро гарно провести вечір. Словом, більшість розваг дуже доступні для середньої німецької зарплати.

Ось приблизні ціни:

  • Напої в барах – 413 євро
  • Басейни – 315 євро за відвідування
  • Тренажерні зали – від 30 євро на місяць
  • Садівництво – безплатно
  • Йога, танці – від 15 євро заняття
  • Джаз-клуби – від 10 євро
  • Ресторани – від 25 євро до 100 євро за одну персону
  • Музеї – від 10 євро. Певні музеї безплатні в першу неділю місяця.
  • Кіно – 810 євро, є багато знижок і програм.

Марія


Квиток у кіно може коштувати від 10 євро, але є бюджетніші варіанти. Наприклад, польське кіно коштує 5 євро: там показують один фільм один раз на день, і глядачі не знають, що це за фільм – це сюрприз. Також улітку є кінотеатри просто неба.

Щодо музеїв, то можна придбати карту на рік, вона коштує майже 60 євро. У спортзал я ходжу за 25 євро на місяць, але є й більш фенсі-варіанти, за 80 євро.

Наталія


Для українців було дуже багато пільг. Усі державні музеї безплатні, тому я навіть цін не знаю. Ми ходили в деяких із них, а також в один із зоопарків. Хочеться потрапити в музей Мадам Тюсо, квиток туди коштує 28 євро. Ще дуже хочеться в головний зоопарк (ціна квитка – 23,5 євро). У кінотеатри можна знайти квитки від 5–6 євро.