Варшава – головне місто Польщі, візитівкою якого за останній рік стала гостинність його мешканців. За час повномасштабного вторгнення місто прийняло понад 300 тисяч українців, понад 100 тисяч із них обрали польську столицю тимчасовим домом. Скільки коштує житло, розваги, харчування у Варшаві? Редакція The Village Україна попросила розповісти про це Поліну Ткаченко, яка протягом тривалого часу живе в столиці Польщі.

Раніше ми розповідали, скільки коштує життя в Празі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Хоча Польща намагається наздогнати західноєвропейський рівень життя, але насправді вартість життя в Польщі однаково значно нижча, ніж у низці інших європейських столиць. Оскільки столиця Польщі, схоже, виграє гонитву за те, щоб стати першим польським містом, яке зрівняло вартість життя із Заходом, Варшава стала вибором для багатьох українців, які переїхали з великих українських міст. У столиці, хоч ваша зарплата буде вищою, ніж в інших містах Польщі, очікуйте, що й ціни будуть вищими. Це буде відображено в орендній платі, послугах, меню ресторанів або дрібних продуктах. У мережевих магазинах ціни зазвичай встановлюються для всієї країни. Велика різниця в цінах не торкнеться вас, якщо ви заробляєте та витрачаєте свої гроші тут. А багато українців зауважили, що тут можуть собі дозволити більше, у порівнянні зі звичним довоєнним життям.

Житло

Пошук житла у Варшаві щороку стає дедалі складнішим квестом, із початком повномасштабної війни в Україні через це взагалі стало завданням із зірочкою. Вартість оренди житла в місті залежить від району, відстані від метро, ​​стандарту та справді від остаточного рішення власника квартири, який вирішує, з ким підписати договір оренди. Шукати житло безпосередньо в господарів складно, бо майже 90% оголошень одразу йдуть до агентств нерухомості. Хто хоче здати квартиру без посередників, пишуть оголошення просто на своїй сторінці у Facebook і шукають серед знайомих. Тож у відкритому доступі їх практично не побачиш. Але можна спробувати знайти щось гідне на сайтах пошуку житла – otodom.pl і gumtree.pl.

З рієлтором шанси на класну квартиру зростають. Зазвичай він бере комісію в розмірі однієї місячної плати. Додатково стільки ж ще попросить сам господар як депозит на ремонт, цей депозит повертається повністю після закінчення договору оренди, якщо квартира не зазнала ушкоджень. Рекомендуємо уважно читати договори, бо там можуть бути окремі нюанси. Наприклад, додаткові умови, якщо виїжджаєш раніше за термін кінця умови.

Офіційний прожитковий мінімум

776 zł на місяць/ 164,86 євро

Мінімальна зарплата в Польщі від 1 січня 2023 року виносить 3.490 zł, а від 1 липня ця квота зросте до 3.600 zł.

Скромний дохід

3500–4000 тисячі злотих / 750–850 євро

Середній дохід

5 000–6 500 тисяч злотих / 1100–1400 євро

Високий дохід

від 10–15 тисяч злотих / 2100–3100 євро

Ціни на оренду житла, на місяць

Квартира, 1 спальня, у центрі міста

2700 злотих = 575 євро

Квартира, 1 спальня, поза центром міста

2200 злотих = 467 євро

Квартира, 3 спальні, у центрі міста

6000 злотих = 1280 євро

Квартира, 3 спальні, поза центром міста

5000 злотих = 1050 євро

Найкращі райони для життя в Польській столиці: Śródmiejście, Wola, Wilanów і Żoliborz. Варшаву на два береги ділить річка Вісла. Район зі східної сторони називається «Прага», житло там набагато дешевше. Раніше він вважався небезпечним, оскільки у «Празі» розташована індустріальна частина міста. Але нещодавно на той берег провели метро, там почали дедалі частіше з'являтися нові лофтові будинки, фудхоли та музеї, а також розвиватися інфраструктура. Середня ціна за дві кімнати й кухню – 3500 тисяч злотих [730 євро]. Кімната в спільному помешканні або квартира-студія із суміщеними спальнею, вітальнею та кухнею обійдеться на 530 дешевше. Ціни вказані без комунальних послуг та інтернету.

Купити квартиру у Варшави для середньостатистичного мешканця майже завжди означає взяти іпотеку на 15–30 років, ціни на житло в нових комплексах стартують від 14 000 тисяч злотих за метр квадратний. Кількість зелених житлових комплексів у Варшаві просто нескінченна, а купити квартиру на стадії завершення будови майже неможливо, бо всі вони зарезервовані ще до початку залиття фундаменту.

Ціни на купівлю квартири

Ціна за квадратний на купівлю квартири в центрі міста

190 000 = 4000 євро

Ціна за квадратний на купівлю квартири за межами центру міста

130 000 = 2750 євро

Поліна

живе у Варшаві 8 років, працює маркетологинею


Я винаймаю квартиру студію з великим садом у центрі Варшави за 2300 злотих, зараз за такий кошт майже неможливо знайти квартиру в центральних районах столиці. Моя господарка не підвищила оплату з початком інфляції, бо знає, як багато зараз українці донатять і допомагають близьким і військовим.

Катя

переїхала до Варшави в березні 2022 року, працює баристою в мережі кав'ярень


Ми з подругою переїхали до Польщі з початком повномасштабного вторгнення, знімаємо кімнату навпіл у спальному районі Варшави. Платимо по 400 злотих кожна. У Варшаві дуже зручна інфраструктура та доїзд, також дуже здивувала наявність магазинів, пекарень, спортивних залів, різних послуг на нульових поверхах у всіх житлових будинках.

Кшистоф

корінний варшавяк, працює в ІТ-компанії


У Варшаві доволі складно знайти квартиру, особливо після лютого 2022 року. У Варшаві часто кажуть, що це не ти обираєш квартиру, а власники обирають, будеш ти тут жити чи ні. Краще звернутися до рієлторів: вони точно не зекономлять ваші гроші, але час і нерви зможуть точно. Оголошення зникають за лічені хвилини, або ти встаєш в колейку, і якщо людина перед тобою відмовляється підписувати договір, то, може, у тебе буде шанс.

Комунальні послуги

У Варшаві оплата комунальних послуг залежить від площі квартири, власне будинку й ціни на обслуговування. До графи обслуговування може входити охорона, садівник, щоденне прибирання, тренажерний зал для мешканців та інша інфраструктура.

У Варшаві працює система завдатку за комунальні послуги. Упродовж півріччя або року ти сплачуєш фіксовану суму, обговорену з власником квартири, і лише в кінці цього періоду можеш дізнатися реальну вартість того обсягу, який ти спожив. Наприкінці року можна отримати повернення чи, навпаки, потрібно буде доплатити. Електрика рахується окремо за лічильником. Разом комуналка може виходити €120 + €15 електрика + €20 інтернет.

Комунальні послуги, на місяць

Основні комунальні послуги для квартири площею 50 квадратних метрів, включно з електрикою, 625 злотих = 132 євро

Передплачений мобільний тариф на місяць 30 злотих = 6.3 євро

Інтернет, 60 Мбіт/с або більше, кабель – 59 злотих = 12,5 євро


Яна

виїхала до Варшави після початку повномасштабної війни разом із двома синами


Досить складно звикнути до системи оплати комунальних послуг у формі завдатку. 750 злотих [160 євро] завдатку я плачу власниці квартири за використання холодної води, опалення, утримання нашого житлового комплексу, охорону та вивезення сміття. Додатково плачу лише за світло й інтернет, десь приблизно 130 злотих [28 євро] Чи я переплатила, чи ні, дізнаюся лише влітку, коли господарка отримує підсумовування оплат за рік.

Катя


До вартості оплати за кімнату доходить завдаток власниці за опалення, воду та сміття. Це приблизно 40 євро на місяць. У Польщі дуже здивувало, що вдома завжди тепло, а опалення можуть увімкнути навіть у серпні, якщо температура зовні різко знизилася. Також приємною стала квота оплати за світло, тут тарифи значно менші.

Транспорт

На додачу до двох ліній метро в польській столиці розвинена мережа трамваїв, автобуси та електрички для приміських районів. Квитки на всю транспортну систему одного зразка, а квитки купують не на одноразову поїздку, а за часом. Можна купити квиток на 20, 75, 90 хвилин або навіть на вікенд. Завдяки розвиненій інфраструктурі мешканці міста відчувають себе мобільними, навіть якщо живуть ближче до околиць міста. Інтервали руху найчастіше виносять максимально 10 хвилин.

«Перший місяць у Варшаві ми жили на другому березі столиці у спальному районі. Спочатку дуже лякав доїзд до школи з дітьми, шлях до роботи в центрі, але в мене є можливість побудувати комфортний маршрут трьома видами транспорту. Швидко звикли до точного таймінгу трамваїв, метро, автобусів і навіть приміських електричок, а додатки на смартфон пробудовують поїздки з мінімальними пересадками та очікуванням», – розповідає Яна.

Комунальні послуги, на місяць

Основні комунальні послуги для квартири площею 50 квадратних метрів, включно з електрикою, 625 злотих = 132 євро

Передплачений мобільний тариф на місяць 30 злотих = 6.3 євро

Інтернет, 60 Мбіт/с або більше, кабель – 59 злотих = 12,5 євро


Дивитись, як швидко та зручно кудись дістатися, можна в додатку jakdojade, ним користуються всі місцеві, також популярністю користуються Google Maps. Квитки можна купити також у додатку jakdojade, самому автобусі або у квиткоматах – часто стоять на зупинці. Є кілька додатків, де можна купити квиток: moBilet, mPay, SkyCash, jakdojade, zBiletem.pl. QR-код квитка потрібно буде просканувати всередині транспорту.

У місті є багато сервісів таксі. Поїздка на Bolt зазвичай виходить дешевшою, ніж Uber. Плюс вони пропонують багато знижок, щоби залучити клієнтів.

З поїздів найшвидший і найкомфортніший – Pendolino. Вони мають кілька класів квитків, є розетки, вагон-ресторан, тихий вагон та інші зручності. Ціни на поїздки фіксовані та не можна купити квиток раніше, ніж за місяць. Але якщо забронювати наперед, можна отримати знижку 15%. Потяги Intercity теж швидкісні, трохи дешевші, але трохи менш комфортні. TLK та інші поїзди – старі, повільні та зупиняються майже в кожному населеному пункті. Вони найдешевші, але не для любителів комфорту. Переглянути розклад усіх поїздів і купити квиток можна на сайті Intercity.pl.

З Варшави дуже зручно – і найголовніше дешево – літати до інших країн лоукостерами. Авіакомпанії продовжують додавати нові напрямки та роблять сезонні знижки або спеціальні пропозиції на вікендовий відпочинок.

Варшаву називають велосипедною столицею, велоінфраструктура в місті дуже розвинена, а у вихідні поляки виїжджають родинами на велопрогулянки. Варшав’яни на велосипеді не тільки відпочивають, але і їздять на роботу, закупи та зустрічі з друзями. Без стресу та пробок дослідити місто можна завдяки системі прокату велосипедів Veturilo – можна завантажити додаток Veturilo або Nextbike. Містом розкидано понад 200 прокатних точок. Оренда велосипеда в перші 20 хвилин безплатна. За наступні 40 хвилин треба доплатити 1 злотий, за другу годину – 3 злотих, за третю – 5, а всі наступні – 7. Оплата відбувається карткою, але для обов'язкової реєстрації знадобиться також і польська SIM-картка.

Поліна


Я є адептом і справжнім фанатом варшавського міського транспорту, він курсує, як годинник, завжди об'їжджаючи всі затори. Рідко користуюсь службами таксі, бо є шанс провести в заторі достатньо багато часу.

Катя


Мені дуже подобається система польського громадського транспорту. Мене лякали вечірні зміни в кафе, бо я переживала про зручний і комфортний доїзд до дому. На моє здивування, у Варшаві транспорт курсує цілодобово, після 00:00 одразу з'являються нічні автобуси, а метро у вихідні дні працює до 03:00.

Харчування

Найдешевша мережа супермаркетів – це Biedronka. Є багато інших мереж, приблизно однакових за цінами: Lidl, Tesco, Auchan, Carrefour, Kaufland, Spar, Supersam і Selgros. Знайти відповідний продуктовий нескладно. Один момент – практично всі вони закриті в неділю та свята, особливо релігійні. Тож купувати продукти треба заздалегідь.

У Варшаві також є старі автентичні торгові хали (ринки), побудовані на початку 20 століття та відбудовані після Другої світової війни. Найпопулярніший ринок у Варшаві – Hala Mirowska, тут завжди можна знайти найсмачніші овочі та фрукти, мед, спеції та навіть багато веганських продуктів. Ціни сильно відрізняються від супермаркетів, авокадо в супермаркеті в середньому коштує 6 злотих, а на Hali Mirowskiej за ці гроші можна купити 3–4 штуки. Також на прилавках стиглі манго до 5 злотих, фермерські томати та дуже багато зелені. Найпопулярніші сервіси доставки їжі – Uber Eats, Wolt і Pyszne.

Ціни на відвідування кафе та ресторанів

Харчування в недорогому ресторані – 10 євро

Харчування для двох осіб, ресторан середнього рівня, три страви – 50 євро

«МакМеню» в McDonalds або схожому фастфуді – 8 євро

Капучино – 3,5 євро

Coca-Cola (0,33 літра) – 1 євро


Поліна


За 30 злотих [6,5 євро] у центрі можна завжди знайти смачний ланч із двох-трьох страв, майже всі заклади пропонують ланч-меню з огляду на велику концентрацію бізнес-центрів у столиці.

Катя


Спочатку не могли звикнути купувати продукти заздалегідь, бо в неділю всі магазини в Польщі закриті. Єдиний виняток – магазини Żabka, у них завжди можна знайти все необхідне, але цінник на звичайні продукти буде вищим приблизно на 20%.

Медицина

У Польщі діє обов’язкове медичне страхування для працевлаштованих. Роботодавці роблять внески на медичне страхування із заробітної плати працівників. Уся державна медицина безплатна, але компанії часто дають своїм співробітникам медичні пакети в приватні клініки. Найпопулярніші з них – Medicover і Lux Med.

У приватні медцентри можна записатися через їхній застосунок або за телефоном. До безплатного пакета включені не лише стандартна допомога терапевта, а і, як правило, МРТ, реабілітація, наприклад, масаж і кріосауна й інші топові послуги. Один прийом у приватній клініці до терапевта коштує в середньому 200 злотих – 43 євро.

До лікарів також можна звертатися до держструктури – NFZ (Народний фонд здоров'я). Вона доступна й працевлаштованим, і безробітним, але останні мають виконати додаткові умови: потрібно офіційно зареєструватися в цьому статусі та намагатися працевлаштуватися.

Катя


У Варшаві складно та довго записатися до лікарів у державні клініки, чергу до дерматолога чи офтальмолога можна чекати навіть до трьох-чотирьох місяців. Звісно, можна записатися на прийом у приватну клініку день у день, але треба закладати бюджет на візит до терапевта 200 злотих, який випише тобі скерування до дерматолога 200 злотих + окрема оплата за будь-які аналізи (200–300 злотих).

Дозвілля

Столиця Польщі – історичне та напрочуд різнобічне місто. Уперше опинившись у місті, передусім рекомендуємо вирушити на оглядову екскурсію, щоб добре зорієнтуватися в пам’ятках історії та архітектури, до того ж у Варшаві багато безплатних екскурсій:

? Tours Gratis - класична ознайомча екскурсія на 2,5 години центром міста з його старими вуличками та площами й усіма визначними місцями.

?Free Walking Tour – роблять кілька екскурсій на вибір. Від оглядової класики Старого міста до Варшави крізь призму Другої світової війни, від історичних пам’яток до стритарту.

Музеї:

Практично в кожному музеї Варшави є день, коли вхід вільний. Найкращі з них:

  • Національна галерея сучасного мистецтва Zachęta (pl. Małachowskiego 3). Найпрестижніший центр сучасного мистецтва в Польщі. Безплатно можна відвідати щочетверга, 12:00–20:00.
  • Музей історії польських євреїв Polin (Mordechaja Anielewicza 6) також запрошує всіх охочих на безплатний візит щочетверга, 10:00–18:00.
  • Музей Шопена (Okolnik 1). Виставки цього музею повністю присвячені постаті та творчості видатного композитора. Особисті речі, відео, фотографії та рукописи композитора. Без оплати зайти можна щонеділі, 11:00–20:00.

Інші можливості: У кінотеатрах Варшави, окрім польської озвучки, завжди є прокатні фільми англійською мовою. Уже протягом двох років кінотеатр Helios у торговому комплексі Blue City дає можливість переглянути кінопрем’єри в українському дубляжі. Квитки коштують 20 злотих – 4,5 євро.

Спорт і відпочинок

Квиток у кіно, 1 місце – 20–50 злотих = 4–10 євро

Фітнес-клуб, Щомісячна плата за 1 дорослого 129 злотих = 28 євро

Оренда тенісного корту, 1 година на вихідних 110 злотих = 23 євро