The Village розповідає, як треба читати етикетки на косметичних засобах і які з косметичних речовин корисні, а які – шкідливі.

Текст: Юля Єльцова

Переклад: Ріта Дудіна

ІлюстраціЯ: Андрій Смирний

Обираючи косметику, ми рідко звертаємо увагу на її склад, а радше сподіваємося на ефект, який обіцяє реклама. Дарма, адже в списку інгредієнтів часто є багато цікавого – і не завжди хорошого. The Village попросили спеціалістку з хімії Марію Іванову розповісти, які речовини найчастіше додають у косметику і яких краще уникати.

Як читати етикетку

Назви косметичних інгредієнтів пишуть за міжнародним стандартом INCI. Виробники повинні дотримуватися цього стандарту і вказувати на упаковці всі косметичні інгредієнти. Їх перераховують у порядку зменшення вмісту в продукті. Якщо у списку першою вказали воду, то води у засобі найбільше.

Виробники вказують латинську і загальноприйняту назви екстрактів та олії. Наприклад, олія ши (каріте) має бути вказане так: Butyrospermum parkii, а в дужках покупець прочитає зрозумілу назву – олія ши. Останніми в списку зазвичай вказують консерванти й ароматизатори. Якщо ароматизатори штучні, то буде написано parfum.

Барвники позначають цифрами, тому покупець без спеціальних знань не зрозуміє, чи вони натуральні. Доведеться шукати в інтернеті розшифровку барвника за призначеним йому міжнародним номером. Пам’ятайте, що органік-виробник зазвичай вказує, до якої ефірної олії входить ароматична сполука або пише щось на кшталт essential oils of lavender, vanilla.

Марія Іванова

спеціалістка з хімії


Речовини, які часто входять до складу косметики

Вода

Aqua

Майже завжди стоїть першою у списку інгредієнтів будь-якої косметики. Вона не зволожує, а розчиняє компоненти, визначає текстуру косметики і заповнює тюбик.


Гіалуронат натрію

Sodium Hyaluronate

Цей інгредієнт один із найпопулярніших у косметології. Коли гіалуронат натрію розподіляється по всій шкірі, то створює легку плівку. Ця плівка витягує вологу з повітря і сповнює нею роговий шар шкіри. Так у цьому шарі затримується вода, а ми відчуваємо ефект «додаткової вологості».


Гліцерин

Glycerin

Гліцерину і пропіленгліколю за міжнародними стандартами в складі має бути до 5%. Вища концентрація цих інгредієнтів може висушувати шкіру: якщо повітря сухе, то воду для зволоження вони витягатимуть не з нього, а зі шкіри безпосередньо.


Диметикон

Dimethicone

Це силікон – речовина, завдяки якій крем рівно лягає на шкіру і надає відчуття легкості, гладкості, ніжності. Він жирний та липкий, у маленьких кількостях не шкідливий. Однак для органічної косметики він не підійде, бо не розкладається в довкіллі.


Спирт

Alcohol

Спирт дезінфікує та сильно подразнює. Він швидко проникає під шкіру і захоплює з собою і корисні, і шкідливі хімікати. У косметиці спирт стабілізує, емульгує та переносить активні речовини.


Сечовина

Urea pura

Добре проникає під шкіру та підсилює проникнення інших елементів, в тому числі й шкідливих. Ще одна проблема сечовини в косметиці – це її нестабільність. Розкладання сечовини змінює pH кремів і посилює виділення шкідливих речовин, а це викликає алергію та лущення шкіри.


Олія ши

каріте

Зволожує сухі та згрубілі ділянки шкіри.


Токоферол ацетат

Tocopherol acetate

Це вітамін Е. Він розчиняється в жирах і захищає від окиснення шкіру й крем. Виробники додають у косметику токоферол ацетат, бо він добре консервує продукт і дає змогу використовувати менше інших консервантів.


Ретинол

Retinol

Це вітамін А. Він може бути токсичним навіть у маленьких дозах, тому його використання має бути суворо регламентоване. Він дуже фоточутливий і на сонці провокує пігментування шкіри. На упаковці косметики з вітаміном А має бути попередження, що разом з нею треба наносити сонцезахисний крем з SPF не менше 15.


Пантенол

Panthenol

Це провітамін В5. Він оновлює шкіру, допомагає при запаленнях, загоює рубці, ранки, згладжує шрами, надає шкірі сяйва та доглянутого вигляду.


Вітамін С

Вітамін С у косметології стимулює синтез колагену, запобігає окисненню жирів та відбілює шкіру.


Метилізотіазолінон

Methylisothiazolinone

Потужний консервант, який найчастіше додають у гелі для душу, шампуні та креми для обличчя. В Європі забороняють додавати його до незмивної косметики. Метилізотіазолінон не шкідливий, але при передозуваннях спричиняє контактний дерматит. При цьому алергія може виявитись не одразу.

Речовини, які можуть бути небезпечними

Це поверхнево-активні речовини (ПАР), їх додають у гелі для душу та піни для ванн, шампуні, зубні пасти й мийні засоби. Дешеві мийні компоненти SLS і SLES потрібні для того, щоб засіб пінився і був густим. Вони висушують шкіру, окислюючи її й так видаляючи з неї жир. Подразнення від SLS і SLES виявляється в почервоніннях, висипаннях і свербінні.

Лаурилсульфат і лауретсульфат натрію

Sodium Lauryl Sulfate –  SLS і Sodium Laurеth Sulfate – SLES


У косметиці пропіленгліколь використовують для зволоження і розчинення діючих речовин. А в промисловості його використовують як антифриз у системах водяного охолодження чи як гальмівну рідину.

Що відбувається, коли пропіленгліколь потрапляє на шкіру: жири пов’язуються, витісняють рідину та важливі для шкіри компоненти. Через це ми деякий час відчуваємо гладкість шкіри. Цей компонент дешевший за гліцерин, тому в косметику його додають частіше. Якщо ви бачите вгорі списку пропіленгліколь, то знайте, що виробник хотів зекономити.

Пропіленгліколь

Propylene Glycol


Це нафтохімічні продукти. Шкіра не поглинає мінеральну олію, вона закупорює пори, сповільнює розвиток клітин, підвищує дегідрацію та знижує бар’єрність шкіри.

Мінеральна олія найчастіше провокує вугрі та алергійні висипання. Парафінова олія робить майже те саме: закупорює пори, затримує рідину і заважає токсинам і відходам виділятися. Тож шкіра не дихає.

Мінеральна та парафінова олія

Mineral oil і Petrolatum


Виробники додають парабени замість інших консервантів. Часто вони є в складі зубних паст, дезодорантів, шампуней та інтимних змазок. На початку 2000-х парабени хотіли заборонити, бо вони начебто спричиняють рак грудей. Однак однозначних доказів цього поки немає.

Парабени

Propylparaben, Methylparaben, Butylparaben


Ці речовини додають у косметику, щоб вона пінилась і не змішувалася з іншими рідинами. DEA і TEA в косметиці можуть висушувати й подразнювати шкіру. А якщо вони взаємодіють з нітратами, то утворюють канцерогени.

Діетаноламін і тріетаноламін

DEA і TEA


Вони входять до складу зволожувальних кремів, лосьйонів, лаків для нігтів, дезодорантів та парфумів. Можуть порушувати роботу ендокринної системи й знижувати репродуктивну здатність. В Євросоюзі деякі фталати заборонили.

Фталати


Цей консервант часто додають для протидії цвілі, грибкам та бактеріям. У США та ЄС концентрація формальдегід-релізеру в косметиці має бути не вищою за 0,2%.

Формальдегід-релізер

DMDM hydantoin