The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Площа:

52 м²

Висота стелі:

2,80 м

Розташування:

Шевченківський район

Дизайн:

Dubrovska


Квартира тижня розташована поблизу Лук’янівки в будинку 1966 року. Дизайнерка Наталія Дубровська розповідає, що замовник часто подорожує та багато часу проводить у Німеччині, тому хотів, щоби проєкт нагадував берлінську квартиру: фактурну, зі збереженням історичної спадщини та з іконами дизайну меблів.

Для цього в просторі провели перепланування. «Це було дуже стандартне планування, як у сталінках, а ми його врізноманітнили, – розповідає авторка проєкту. – Загалом майже всі приміщення трансформували. Залишили на своїх місцях вологі зони, але не повністю». Додає, що ліпнину на стелі знайшли вже під час ремонту: «Знайшли її під час демонтажу, коли демонтували гіпсокартонну стелю, після цього переробили весь проєкт».

Окрім ліпнини над столом, дизайнери зберегли червону цеглу будівлі в її звичайному вигляді та відреставрували карнизи за периметром квартири. Паркет брали новий дубовий, тому що під ламінатом нічого не було. Радіатори частково брали нові, а частково – старі. Замовник хотів наповнити простір мистецтвом, разом із дизайнерами обрав роботи українських художників.

Фортепіано власник придбав на вінтажному маркеті в Берліні: надіслав посилання на піаніно дизайнерам, разом із ними обрав модель і на власному авто привіз його в Україну. Дизайнери не реставрували музични інструмент, адже він був у гарному стані. Концепція інтер’єру давала змогу залишати старі фактури, тож воно добре вписалося в проєкт, додають у команді Dubrovska.

Фасади кухні виготовили з міді: дизайнери її спеціально нічим не покривали, тож на ній видно подряпини та плями, які виникли за рік користування. Їх можна відшліфувати, щоби були в ідеальному стані, але намір полягав у тому, щоб мідь старіла природно, каже Наталія Дубровська.

У санвузлі дизайнери оздоблювали стіни водонепроникним тинькуванням таделакт. «Це був експеримент. Ми використали цю штукатурку та покрили напівматовим матеріалом, щоби не дуже блищало», – пояснюють в Dubrovska. До ванної є дві перегородки: можна потрапити й із коридору з вхідної зони, і зі спальні. Обидві перегородки зробили з рифленого скла в металевому профілі.

Було важливо подбати про інтимне освітлення у квартирі, щоб замовник міг себе комфортно почувати в просторі. Дизайнери розповідають, що підкреслити хотіли лише ті поверхні, які необхідно було підкреслити: стіл, журнальний столик і коридор, оскільки в цій зоні немає природного освітлення. Загалом замовнику хотілося спокійного точкового світла.

Попри те, що спальня відкрита, через особливості планування та вузький прохід її майже не видно з основної зони. Спальне ліжко, диван і всі корпусні меблі – українського виробництва. Стіл, стільці, крісло, маленький столик біля крісла і торшер вироблені в Данії. Загальний бюджет проєкту склав 52 тисячі доларів.

Автор фото: Євгеній Авраменко