The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Ігор Тишенко

місто:

Вишневе

дизайнер:

Артем Мар’єтіс

Площа:

75 м²

Висота стелі:

2,78 м


Квартира тижня розташована у Вишневому під Києвом, на 13-му поверсі новобудови. Це житло дизайнера, який проєктував його для оренди: квартира призначена для молодої сім’ї з дітьми, що буде часто приймати гостей.

Квартиру повністю перепланували: там, де мала бути кухня, зробили спальню, а частину головної кімнати разом з лоджією перетворили на другу спальню. Отримали дві спальні та кухню, об’єднану з вітальнею.

У проєкті врахували, що квартира повинна вмістити велику кількість людей, які зможуть зручно розташуватись. «Я ставив завдання максимально зонувати простір, зробити його функціональним і зручним. Тож ми взяли все від площі – розмістили максимальну кількість спальних місць. У квартирі може ночувати шестеро людей на трьох двоспальних ліжках».

Стилістично у квартирі втілено поєднання двох напрямів: лофту і функціонального мінімалізму. Намагалися дотримуватися світлої кольорової гами, яку поєднували з деревом і бетоном. У холі, вітальні, кухні та санвузлах стелі залишили без змін, з фактурою бетону. Водночас у кожній зі спалень стелю пофарбували у білий колір.

У вітальні одну стіну облаштували під екран проєктора. «З точки зору візуальної естетики стіна навпроти дивана після завершення проєкту здавалась порожньою. Її функціональне призначення було незрозуміле, тому вирішили додати як дизайн-елемент куточок з написом Projector – це вдало заповнило простір», – каже автор проєкту.

Головною вимогою до вітальні було те, що це повинна була бути загальна територія, де господарі з сім’єю чи з друзями збираються для спільного проведення часу. Тому тут, окрім мінікінозалу, створили обідній простір. Також облаштували зону для сніданків: невеликий розкладний столик біля вікна з двома високими стільцями. 

Щоб посилити ефект зонування, між панорамними вікнами та мінікінозалом встановили ширму. «Окрім зонування простору, у сонячний день ширма дає можливість закрити екран від сонячного світла – можна спокійно дивитись фільми». За основу перегородки взяли вертикальні жалюзі; їх допрацювали, щоб вони мали лаконічний вигляд.

У просторі також знайшли місце для рослин. Акцентну стіну у вітальні виготовили зі шматків фанери, які уклали за різним напрямком волокон. Фактура разом з рослинами додають вітальні атмосфери комфорту.

Диван купували у мережі JYSK, водночас автор функціонально доопрацював його. Власне, всі меблі у квартирі, окрім дивана, розробляв дизайнер: «Проєктував я, а виготовляли мої партнери. Кухню також зробили за моїм проєктуванням».

Кухонний стіл, спроєктований дизайнером, – складна конструкція оригінальної форми із суцільною стільницею. В обідній зоні також є акцентна стіна, над якою працював дизайнер: для її створення використали необроблену дошку. «Взяли дошку з характерною фактурою. Її не обробляли, лише покрили морилкою. Це зробило її, з одного боку, грубою, з іншого – зручною. Стіна виявилась найбільш вдалою, хоча обійшлася найдешевше. Коштувало це 250 гривень. Це був експеримент, який вдався».

На стіні напис «Do» – це літери, які залишились після реконструкції фастфуду McDonald’s на Поштовій площі: їх знайшли на смітнику і вирішили використали в інтер’єрі.

Акцентні стіни є у кожній з трьох основних зон квартири: щоразу вони виготовлені за різними технологіями. «Це не було основним завданням, але цікаво було використовувати мінімальні ресурси з мінімальним фінансовими витратами. Це було схоже на челендж. Увесь ремонт коштував до 15 тисяч доларів, разом з технікою та меблями, також у цю суму входить освітлення, комунікації і перепланування».

У головній спальні застосована концепція максимальної функціональності на мінімальній площі. Поряд з ліжком організували робоче місце. Оскільки спальню розташували на місці колишньої кухні, це дало можливість зробити там не великий, але окремий повнофункціональний санвузол. Коли вдома гості, господарям не обов’язково перетинати інші зони. Акцентна стіна виготовлена з дощок для підлоги, їх розташували горизонтально й покрили морилкою та лаком. У спальні встановлена шумоізоляція.

Другу спальню можна використовувати як кімнату універсального призначення. Там теж є шафа-купе, облаштована мобільна зона, розрахована на два робочих місця. Помістили у спальні розкладний диван, який заощаджує простір. Є додаткова шумоізоляція. Акцентна стіна тут виготовлена з ламінату.

Основний санвузол – єдине приміщення, яке залишилося без перепланування. Там розмістили ванну з душем, унітаз і рукомийник. Сховище для брудної білизни зробили у формі тумби, поряд встановили велику пральну машину. Є сушарка та невелика дошка для прасування. У санвузлах облаштовані мінішафки, у які можна сховати предмети гігієни та інше приладдя.

Під час планування санвузлів врахували особливості користування простором: наприклад, з ванни можна легко дістати рушники. Плитку у санвузлах і на кухні поклали таким чином, що у певних місцях вона не має чітких кордонів. Концепція полягає в тому, щоб було відчуття незавершеності.

На стелі у вітальні – піксельний малюнок у стилі відеогри Space Invaders. Це алюзія на вуличне мистецтво у Франції, каже дизайнер. Додає, що розробив компіляцію пікселів самостійно.

Для декору використовували елементи поліграфії, принти та фотографії, а також вирізки з журналів. Над обідньою зоною стеля оздоблена плакатами – щоб з вулиці вона не здавалася порожньою.

У холі розмістили кріплення для двох велосипедів. Стіна тут оздоблена сторінками з глянцевих журналів.