У першому сезоні подкасту «Прийом» про почуття військових і їхні стосунки з цивільними редакторка The Village Україна Ірина Виговська поговорила з психотерапевтом і добровольцем ЗСУ Артемом Осипяном про важливе – як бойовий досвід впливає на людину, що змінюється у стосунках військових із цивільними та як ці стосунки зберегти.

СЛУХАЙТЕ ПОДКАСТ «ПРИЙОМ» НА ЗРУЧНИХ ПЛАТФОРМАХ

01

Що відчуває психотерапевт, який став військовим

Психотерапевт і правозахисник у мирному житті Артем Осипян, який із початком повномасштабного вторгнення став добровольцем, надсилає голосові повідомлення з-під Бахмута, у яких розповідає про так звану «прірву» між військовими й цивільними, стосунки з близькими, які далеко, страх, спотворене сприйняття смерті та ПТСР.

02

Як бойові дії змінюють особистість

Розбиралися, що відчувають люди, які опинилися в зоні бойових дій. Як на їхні відчуття впливає наявність чи відсутність у руках зброї, звідки на фронті та в тилу стільки провини, що з цим робити та як мотивувати бійців, які не можуть драйвитися адреналіном.

читати

03

«Погано без світла? Подумайте, як нашим військовим на фронті!» Чому не варто мірятися болем

Перші блекаути в Києві, містяни скаржаться в соцмережах на темряву та холод, але у відповідь отримують фото з окопів на Донеччині. Доброволець Збройних сил розповідає про те, що військові думають із приводу «срачів» у тилу та кому дійсно важче.

читати

04

Живу війною. Чи буде в мене ПТСР?

Важлива розмова про посттравматичний стресовий розлад і те, що він може бути не лише у військових. Розбиралися, як ПТСР може наздогнати людей, які перебувають за кордоном і не бачать обстрілів, чому це не завжди про «неадекватну» поведінку ветеранів, якими є основні симптоми та що з цим робити.

читати

05

Світ ніколи не буде тверезим: важка розмова про алкоголь і наркотики на фронті

До повномасштабної війни наратор подкасту Артем Осипян був психотерапевтом і спеціалізувався на роботі із залежностями. У п’ятому епізоді Артем розповідає про алкоголь і наркотики на фронті. Чому вони там є, попри заборону в Статуті, чи є норма у вживанні та чому сама війна також є свого роду наркотичним засобом.

06

Не після перемоги. Чому про адаптацію ветеранів треба говорити вже зараз

Чому бути ветераном складніше, ніж бути військовим, що на нас чекає після Дня Перемоги та як цивільним підготуватися до повернення ветеранів із фронту. Спеціальним гостем подкасту став співзасновник Veteran Hub Артем Денисов, який із 2014 року займається правами й адаптацією ветеранів.

читати

07

Невизначеність, тривога, відстань. Як зберігати стосунки під час війни?

Що відбувається з військовими та чому вони також мають дбати про стосунки на відстані війни. Обговорювали, як будувати стосунки з партнером на фронті, що означає турбота в такому випадку, чому навколо так багато розлучень і хто ближче – побратими з окопу чи друзі з цивільного життя.

читати

08

Трагічно чи героїчно: складна розмова про смерть на фронті

Найвищий прояв героїзму та патріотизму – вмерти за свою країну. Чи так це? Чи страшно військовим на фронті, чи думають вони про смерть, чому сприйняття смерті на лінії зіткнення є неоднозначним, як жити, коли стрічка в соцмережах перетворилася на некролог і чому в цивільних стаються нав’язливі думки про загибель.

читати

09

Найпоширеніша травма війни. Що треба знати про контузію

Найнебезпечніше в контузії те, що ми її недооцінюємо, а також стигматизація, побудована навколо неї. Контузія має різні прояви: від складнощів у спілкуванні та втрати боєздатності до суїцидальних думок. Як змінюються люди після таких ушкоджень? Як має відбуватися їхня реабілітація розповідає експертка Ксенія Возніцина, директорка Центру психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова поляна» МОЗ України.

читати

10

Як на людину впливає досвід полону та тортур: що треба знати цивільним

Коли людині свідомо завдає шкоди інша людина, це суттєво впливає на її стосунки з людьми загалом. Чому люди, які мали досвід полону й тортур, відсторонюються, відмовляються від нормальної їжі, намагаються все контролювати, їм важко ходити до лікарів. До чого треба бути готовим людям, які чекають на близьких із полону або стикатимуться з ветеранами в роботі.

читати