The Village Україна продовжує підбивати підсумки року, пригадуючи головні матеріали про психологію, які ми готували для вас 2018-го.

«Ти боїшся померти, але не так сильно, як набрати вагу» – Ольга Хілобок про 10 років з анорексією

Ольга Хілобок – колишня копірайтерка з Києва, читає лекції про текст і мозок, заміжня і виховує французького бульдога, про якого любить розповідати в соцмережах. В Олі анорексія – хвороба, яку часто сприймають несерйозно, адже «дівчата постійно сидять на якихось дієтах і нічого не їдять». Вона розповідає нам, чому дівчині не можна просто так сказати «ти товста», до яких змін призводить критична втрата ваги і як переконати себе, що їсти – це нормально.

«Мені заборонено зважуватися кожного дня, тому що ваги – як лезо, яким розрізаєш свіжу «вавку».

Читати

Як працює людська психіка. «Немає поганих і хороших почуттів, це лише компас»

Один із перших матеріалів рубрики «Простими словами», в якій ми з допомогою психологів пояснюємо буденні ситуації та почуття. Принципи роботи людської психіки описано у безлічі психологічних теорій. Причому в базових ідеях у них багато що збігається, проте деталі різні. Охопити все неможливо, але ми спробували все пояснити, використовуючи середньостатистичний підхід.

«Ми народжуємося маленьким клубочком емоціо – просто набором імпульсів і безпосередніх реакцій на цей світ. Ми не маємо раціонального інтелекту, наш мозок до цього ще не готовий».

Читати

Депресія чи просто кепський настрій: чому ми погано почуваємося взимку

Проблема зимових місяців в Україні – нестача сонячного світла, холод і сірість. Крім того, психіка людини пов’язана з тілом. Ми часто відчуваємо фізичний дискомфорт через одяг, дорогу, транспорт. Ці неприємності накопичуються і впливають на наш стан. Ми попросили лікарів більш детально пояснити, з чим пов’язані ці зміни в організмі та психіці та що можна зробити, аби краще почуватися.

«Кожен з нас має право на відпочинок і співчуття, для цього не обов’язково обґрунтовувати свої потреби серйозними термінами. Кажіть «цього вечора мені сумно» або «мені зараз хочеться побути з друзями». Слова мають значення».

Читати

Власний досвід. Що відчуває людина за крок до самогубства?

Анаїд Агаджанова пережила складний період у житті, пройшла крізь емоційне вигорання та опинилася сам на сам з апатією, хоча люди навколо неї не усвідомлювали, що відбувається. Що відчуває людина за крок до смерті і які речі допомагають повернутися до нормального життя?

«Мені до цього ніхто не казав, що ми всі не помремо, якщо я щось не зроблю чи в мене щось не вийде».

Читати

Чоловік поставив ультиматум: «Вилікуйся, і потім поговоримо», – як пережити депресію

Наталі зробили операцію на щелепі, встановили імпланти. Але за два тижні почались ускладнення. Спочатку набряк язик, потім один стоматит змінювався іншим, почалася герпетична ангіна. Лікарі не могли з’ясувати, що відбувається. У Наталі почалася депресія, їй здавалося, що вона божеволіє. Їі шлюб не пройшов випробування депресією. Єдиною людиною, яка підтримувала, була мама.

«За три тижні я змогла нарешті спокійно посидіти, а не ходити з кутка у куток, самостійно поставити чайник, заварити каву. Тоді зрозуміла, що щастя у такій дрібниці, як просто… сісти».

Читати

Я задихалася від страху: Лєра Польська про життя з панічнТими атаками

Лєра Польська створює жіночі фотопортрети і займається проектом Fearless про сміливих українських жінок, які надихають бути собою. У листопаді в Лєри почалися панічні атаки – напади сильної тривоги, що супроводжуються тремором, тахікардією, м’язовою слабкістю і дезорієнтацією в просторі. Лєра розповідає, чому шалений ритм життя може вилитися у панічні атаки, як подолати страх і чому навіть сміливі потребують підтримки.

«Найважче при панічній атаці – те, що мозок не працює, все відбувається лише на сильних відчуттях».

Читати

«Не витрачати пальне дарма». Чому ми відчуваємо тривогу?

Тривога – це коли людина переживає суб’єктивне відчуття загрози її існуванню. Йдеться необов’язково про загрозу життю. Під загрозою (реальною або уявною) може опинитися усе, що людина вважає цінним: життя рідних, улюблена справа, важлива річ. Чи можна позбутися цього почуття?

«Курт Гольдштейн у своїх дослідженнях показав, що навіть якщо знайти об’єкт страху, тривога досить часто не зникає».

Читати