Для того, щоб мати красиве волосся, люди іноді вдаються до найрізноманітніших методів, як-от: мезотерапія, втирання нікотинової кислоти в шкіру, прийом пігулок чи обгортання волосся олією. Дієвість більшості з них є недоведеною, але в аптеках і магазинах косметики часто можна побачити різноманітні вітамінні комплекси.

The Village Україна запитали в трихологині, які вітаміни варто використовувати, а на які краще не витрачати часу й грошей.

Марта Гладун

трихологиня


Випадіння та пошкодження волосся лише іноді спричинені дефіцитом чи надлишком мікроелементів і вітамінів. Здебільшого проблема полягає в загальному стані організму та впливу зовнішніх факторів: неправильно підібраних засобах догляду, частому використанні електроприладів для волосся.

Ін’єкції в шкіру голови 

Мезотерапія – це ін’єкційна процедура, яка полягає у введенні в шкіру вітамінів, амінокислот чи інших речовин, які поліпшують стан волосся. Їх називають мезококтейлями.

Ці засоби може призначати лише лікар за наявності показань. Показання до процедури – це випадіння волосся, тьмяність чи пошкоджена структура. За умови правильного підбору препаратів мезотерапія є дієвою.

Проте не варто очікувати результату після першої процедури: мезококтейлі мають накопичувальний ефект. Для отримання ефекту необхідно пройти курс, який складається з 10–12 процедур. Самостійно обирати мезопрепарати немає сенсу, тому що в кращому разі вони не дадуть результату, а в гіршому – ви можете нашкодити шкірі голови.

Втирання у шкіру голови

До неін’єкційних засобів, які використовують для догляду за волоссям, належать лосьйони, спреї та препарати в ампулах. Це аптечні або професійні трихологічні засоби, які призначають для стимуляції росту волосся. У їхньому складі можуть бути вітаміни, стимулювальні рослинні компоненти й амінокислоти.

Їх також повинен призначати лікар, який попередньо оглянув пацієнта, провів трихоскопію (дослідження шкіри голови та волосся зі збільшенням у 50–70 разів) і за необхідності інші аналізи.

Іноді для стимулювання росту волосся в шкіру голови втирають нікотинову кислоту, проте дієвість цього методу є недоведеною. Навпаки, ця процедура може викликати контактний дерматит або алергічні реакції шкіри голови.

Пігулки

Вітаміни та мікроелементи для перорального застосування незавжди засвоюються організмом. Причиною цього можуть бути генетична схильність, алкоголізм, вагітність, тривалий прийом деяких ліків.

Проте навіть за умови нормального засвоєння досі немає доведених даних щодо їхнього впливу на стан шкіри волосистої частини голови та волосся.

Я не рекомендую приймати вітамінні комплекси. Їх можна додавати лише після визначення показників рівня вітамінів і мінералів та за наявності їхнього дефіциту. Ці препарати повинен призначати лікар у дозуванні, що підходить для кожного пацієнта.

Більшість вітамінів ми отримуємо в добовій нормі їжі за умови збалансованого харчування. Оскільки в Україні не дуже сонячний клімат, у моїх пацієнтів часто спостерігається нестача вітаміну D. У такому разі він обґрунтований для перорального застосування після визначення потрібного дозування.

Через 3–4 місяці після початку прийому будь-яких вітамінів потрібно здати аналізи, щоб прослідкувати, чи змінилися показники.

Олії для волосся та шкіри голови

На шкіру голови не варто наносити ефірні олії чи будь-які, тому що це може спричинити алергічну реакцію. Замість цього краще обрати засоби з оліями у складі, які містяться в правильній кількості й добре поєднуються з іншими компонентами.

Який ефект від олій:

  • Кокосова олія допомагає відновлювати структуру білка та зменшувати його втрату, вона заповнює пошкоджені ділянки волосини. Оскільки волосся на 80% складається з білка кератину, його втрата викликає тьмяність і сухість.

    Кокосову олію слід використовувати лише в теплі пори роки. В осінньо-зимовий період за високої вологості та низької температури повітря вона буде пересушувати волосся та шкіру.
  • Арганова олія допомагає захистити волосину від втрати вологи, вона створює оболонку та зменшує ламкість. Але за підвищеної вологості також може пересушувати волосину.

    Не кожне волосся може «витримати» арганову олію, бо це досить щільний продукт. Найкраще вона підходить для густого волосся з товстими волосинами. Тонке, схильне до електризації волосся ця олія може обтяжувати.
  • 3%-ва ефірна олія м’яти перцевої пришвидшує ріст волосся. Її можна додавати в маски для стимуляції росту.
  • Олія лемонграсу в засобах зменшує активність сальних залоз і прояви лупи.
  • Ефект лавандової олії, олії кедрового дерева та тим’яну проти втрати волосся досліджують. Позитивний ефект поки не доведений.
  • Мінеральна та соняшникова олії не відновлюють структуру пошкодженого волосся й не впливають позитивно на стан волосся.

Масмаркетні олійні засоби

Ці засоби підходять лише для людей азійської та африканської рас, тому що їхнє волосся має іншу структура, зокрема, більшу щільність волосини. На такому волоссі масмаректні олії створюють ефект зовнішнього блиску та віддзеркалення. А от волосся європейців ці засоби пересушують, навіть якщо йдеться про щільне кучеряве волосся.

Чи може їжа підтримувати здоров’я волосся

Збалансоване харчування, коли людина вживає достатню кількість жирів, білків і вуглеводів, позитивно впливає на загальний стан організму та здоров’я волосся, зокрема. Якщо людина не має генетичних або набутих відхилень, пов’язаних із засвоєнням, вона може отримувати всі необхідні вітаміни та мінерали з їжею.

Важливо, щоб раціон людини містив:

  • Лосось: з нього можна отримати жирні кислоти Омега-3, білки, вітамін В12 і залізо. Залізо особливо важливе для активації росту волосся, тому що це мікроелемент, який має стимулювальну дію на поділ клітин, зокрема й на клітини волосяного фолікула, що пришвидшує ріст волосся. Важливо, щоб залізо засвоювалось організмом, тому що людина може отримувати з їжею його достатню кількість, але через незасвоєння виникатиме дефіцит. У таких випадках необхідно вживати препарати заліза, але лише після проведених лікарем досліджень.
  • Темно-зелені овочі (шпинат, броколі, огірки) містять достатню кількість вітамінів А (бере участь в імунній функції та диференціюванні клітин) і С (допомагає краще засвоюватися залізу).
  • Бобові (квасоля, сочевиця) забезпечують організм необхідними для росту волосся білками, а також залізом, цинком і біотином;
  • Горіхи. Наприклад, у бразильських горіхах міститься велика кількість селену – мінералу, який впливає на здоров’я шкіри голови. У волоських горіхах багато альфа-лінолевої кислоти, Омега-3 та цинку.
  • Цільнозернові хліб і каші багаті на цинк, залізо й вітаміни групи В (втрату волосся пов’язують з нестачею вітамінів цієї групи).
  • Морква – джерело вітаміну А, який необхідний для росту та поділу клітин, зокрема й волосяного фолікула. За надмірної кількості викликає випадіння волосся.