Випадіння – нормальний етап життєвого циклу волосся: щодня ми втрачаємо до 120 волосин. Та якщо ваші пасма помітно порідшали, а пилососити підлогу доводиться одразу після розчісування, ситуацію треба брати під контроль.

Разом із трихологинею Оксаною Самойлюк з’ясовуємо, що спричиняє надмірне випадіння волосся та як боротися з цією проблемою.

Оксана Самойлюк

лікарка-трихолог, дерматологиня, членкиня Асоціації трихологів України

Як зрозуміти, що волосся випадає понаднормово?

Є три фази росту волосся:

  1. Анаген стадія активного росту, яка триває від 2 до 5 років.
  2. Катаген – перехідна стадія, на якій волосяний фолікул поступово завмирає.
  3. Телоген – фінальна фаза, яка завершується випадінням. Цибулина звільняє місце для нової волосини.

За різними даними, за добу в людини може випадати від 80 до 120 волосин – цей показник вважають за норму.

Порахувати точну кількість волосин, що випадають протягом дня, досить складно, та оцінити масштаби проблеми можна й на око. Якщо волосся посилено випадає під час миття голови та при розчісуванні, постійно залишається на одязі та покриває підлогу ванної кімнати, тобто якщо ви бачите його буквально всюди, треба вживати відповідних заходів.

З метою самодіагностики можете пройти такий тест. Візьміть невелике пасмо волосся, затисніть його між великим і вказівним пальцем і потягніть униз. Повторіть із кількома пасмами в різних зонах: на потилиці, на скронях і біля лоба. Якщо після натягу у вас у руці залишається більше ніж три-чотири волосини, тест позитивний і вам варто звернутися до трихолога.

Як відбувається обстеження в трихолога?

Трихолог – це лікар-дерматолог, який спеціалізується на діагностиці, профілактиці та лікуванні шкіри голови. Трихолог збирає анамнез пацієнта та обстежує його за допомогою трихологічної мікрокамери – пристрою з кількома змінними лінзами різного ступеня збільшення. Мікрокамера допомагає визначити стан шкіри голови, волосяних цибулин і самого волосся. Під час обстеження лікар витягає кілька волосин зі шкіри голови пацієнта, викладає їх на спеціальну планшетку та дивиться, який вигляд має цибулина.

Якщо лікар бачить на голові надмірну кількість видозмінених лусок шкіри (не світлих, а жовтуватих, зеленуватих або коричневих), він може скерувати пацієнта на взяття зіскобу. Лабораторне дослідження допоможе виявити, чи не уражена шкіра голови грибком.

Які аналізи треба здати, щоб виявити причини випадіння?

Залежно від анамнезу, лікар може попросити здати загальний або біохімічний аналіз крові, аналізи на гормони, аналіз на феритин (для виявлення залізодефіцитної анемії), а також пройти обстеження шлунково-кишкового тракту за допомогою УЗД або зонду.

Чому може випадати волосся?

До основних причин випадіння належать:

– сильний стрес: нервове потрясіння на кшталт втрати близької людини, роботи чи житла можуть викликати стрес-індуковану алопецію;

захворювання внутрішніх органів: хвороби ендокринної системи, гінекологічні порушення, захворювання органів шлунково-кишкового тракту тощо;

неконтрольований прийом лікарських препаратів, включно з БАДами, які пацієнт вживає без рекомендації лікаря.

А як щодо термоукладки й тугих зачісок? Вони також можуть спричиняти випадіння?

Волосся на 70% складається з білка та на 28% з амінокислот. Згортання білка відбувається за температури 60 градусів, а термоприлади на кшталт фена, випрямляча та автостайлера нагріваються до 180-220 градусів. Відповідно, під час термоукладки ми свідомо пошкоджуємо волосся.

Чи може волосина випасти разом із цибулиною через те, що ви часто накручуєте волосся? Ні. Але вона може відсіктися трохи нижче від кореня – там, де ви зазвичай перехоплюєте пасмо випрямлячем.

Тугі гумки та зачіски на кшталт хвостів і кіс також здатні спричиняти випадіння, адже постійний натяг послаблює цибулини.

Чи правда, що процес випадіння загострюється в міжсезоння?

Правда. По-перше, протягом зими та міжсезоння ми часто спостерігаємо гіповітаміноз, який негативно впливає на ріст волосся. По-друге, головні убори та капюшони можуть перекривати доступ кисню до шкіри голови. За таких умов сальні залози починають посилено виробляти себум. Коли себум у надлишку, він може блокувати отвори, з яких росте волосся.

Як лікують випадіння волосся?

Коли лікар отримує від пацієнта результати аналізів та обстежень, він призначає індивідуальну схему лікування, наприклад медикаментозну терапію або інвазивні процедури.

Інвазивні методи передбачають введення певних речовин під шкіру голови та уздовж хребтового стовпа для стимулювання судинних пучків. До таких процедур належать мезотерапія та плазмотерапія.

Майте на увазі, що компетентний спеціаліст ніколи не зробить мезотерапію людині «з вулиці». Перш ніж призначати та проводити таку процедуру, лікар має скерувати пацієнта на аналіз крові та переконатися в тому, що мезо-коктейль йому не зашкодить.

Чи може людина самостійно – або за порадами знайомих – підібрати догляд від випадіння?

Підбирати догляд має кваліфікований експерт.

Уявімо ситуацію, коли клієнт приходить до перукаря та скаржиться, що в нього випадає волосся. Водночас зауважує, що миє голову щодня, адже волосся швидко стає жирним. Некомпетентний майстер не розуміє, що йдеться про порушення роботи сальних залоз, і радить клієнтові засіб від випадіння. Так робити не можна: спершу треба нормалізувати баланс шкіри голови та очистити її від жирових крапель, органіки, залишків засобів для стайлінгу – і тільки тоді призначати спеціальні засоби.

Самолікування – це неефективно, а часом і небезпечно. Народні методи на кшталт втирання сухої гірчиці в шкіру голови можуть призвести до того, що дерматологу доведеться лікувати пацієнта не тільки від випадіння, а й від екземи.

Чи є сенс у вітамінах для росту волосся та чи можна приймати їх без дозволу лікаря?

Сенс є, але приймати будь-які вітаміни без дозволу лікаря категорично не можна.

Буває, що пацієнт приходить на прийом і хвалиться, що вже кілька місяців приймає феритин. А потім трихолог скеровує цього пацієнта на аналіз і виявляє, що в нього високий гемоглобін і в такий спосіб він тільки шкодить своїм судинам.

Які салонні процедури можуть допомогти при випадінні волосся?

Окрім мезотерапії, ефективними можуть бути процедури з догляду за шкірою голови, які в салонах часто називають ритуалами. Зазвичай ритуали проводять за такою схемою: спершу майстер очищає шкіру голови за допомогою детокс-флюїду, який м’яко видаляє забруднення, далі застосовує маску з глиною, а потім – шампунь. Після цього точково, відповідно до радіальних проділів, наносить незмивний лосьйон подразнювальної дії та за допомогою масажу голови стимулює ті точки, які відповідають за посилення лімфотоку й кровотоку.

Як доглядати за волоссям та шкірою голови, щоби запобігти випадінню?

Ретельно очищайте волосся та шкіру голови

Мити голову треба так часто, як того вимагає шкіра. Якщо вранці ви помітили, що коріння не свіже, укладка має неохайний вигляд, а від голови йде неприємний запах, скористайтеся шампунем.

До речі, про шампунь: переконайтеся, що він відповідає вашому типові волосся та шкіри, і час від часу його змінюйте.

Раз на тиждень робіть пілінг шкіри голови

Бажано, щоби в засобі для пілінгу не було абразивних частинок на кшталт дроблених фруктових кісточок. Вони можуть дряпати шкіру голови та пошкоджувати шкірний покрив, роблячи шкіру більш вразливою до інфекцій.

У професійній сфері часто застосовують гелевий пілінг з АНА-кислотами та пантенолом – він м’яко відлущує та добре очищує шкіру голови.

Вживайте профілактичних заходів

Не зайвим буде двічі на рік проходити курси з профілактики випадіння. Стимулювати волосяну цибулину допоможуть ампульні концентрати та лосьйони подразнювальної дії. Використовувати їх, як і інші спеціальні засоби, можна тільки після консультації з трихологом.