Узимку будь-яке волосся вимагає ретельного догляду. А сухе й ламке, яке аж надто страждає від перепадів температур і головних уборів, і поготів.

Запитуємо в лікарки та стилістки, що спричиняє сухість волосся, та наводимо рекомендації з домашнього й салонного догляду.

Катерина Мельник


дерматологиня, трихологиня, учасниця спільноти «Свій.Док»

Сухе волосся – це тип чи стан?

Сухість може бути як типом, так і станом.

Сухе волосся – це тип зі зниженим саловиділенням [шкіри голови]. Розрізняють також нормальне (з помірним саловиділенням), жирне (з підвищеним саловиділенням) і змішане волосся, яке може бути жирним на коренях і сухим на пасмах.

Сухе волосся більш тонке та вразливе. Воно погано відбиває світло, унаслідок чого виглядає тьмяним, не блискучим. Воно легко рветься, плутається, важко розчісується, січеться на кінцях. Досить часто йому супутня суха дрібна лупа, так звана суха себорея.

Чи може це бути тимчасовий стан? Так, звісно. Нерідко сухе волосся – це результат неправильного догляду, а не наслідок зниженої активності сальних залоз.

Та якщо ви спостерігаєте виражену сухість шкіри голови, хоч раніше не мали цієї проблеми, є сенс звернутися до лікаря, який виключить можливі дерматологічні захворювання.

Які фактори можуть обумовлювати сухість шкіри голови?

Внутрішні чинники:

  • Шкірні захворювання: атопічна екзема, псоріаз, суха себорея, себорейний дерматит.
  • Вік: із часом шкіра стає сухішою.
  • Стреси.
  • Генетичні чинники. Світлошкірі люди більше страждають від надмірної сухості шкірного покриву, на відміну від тих, у кого темна шкіра.
  • Гормональні зміни: статеве дозрівання, менопауза, вагітність і грудне вигодовування.
  • Недостатнє споживання води.
  • Куріння.
  • Особливості харчування.
  • Дефіцит заліза.
  • Деякі медикаменти.

Зовнішні чинники:

  • Постійний уплив сонячних променів, хлорованої води, різкі перепади зовнішніх температур.
  • Забруднення навколишнього середовища.
  • Косметичні шампуні, мило й засоби для догляду за волоссям.

Які звички й дії можуть тригерити сухість волосся?

  • Часте використання гарячого фена.
  • Грубе розчісування металевими й неякісними дерев’яними гребінцями із задирками.
  • Тривале перебування на відкритому сонці в поєднанні із сухим вітром (наприклад, на морі).
  • Фарбування з використанням окислювача при концентрації пергідролю понад 12%.
  • Тривале носіння одного виду зачіски (кінський хвіст, начісування).
  • Неправильно підібраний шампунь.

Як доглядати за сухим і ламким волоссям?

Неправильний догляд призводить до того, що волосина змінює свою структуру й починає розщеплюватися. Сухе волосся вимагає дбайливого догляду.

Не мийте сухе волосся щодня. Щоразу, як ви наносите шампунь, він змиває з волосся захисний шар ліпідів. Візьміть за правило мити волосся тільки тоді, коли це необхідно.

Завдання шампуню – активно зволожити, відновити гідроліпідний баланс і при цьому добре очистити шкіру. Шампуні 2-в-1 з кондиціонером економлять час, але можуть посилити сухість шкіри та викликати ламкість волосся. Для миття краще використовувати зволожувальні креми-шампуні, що містять інгредієнти на кшталт лецитину, вітаміну B5, екстракту ромашки, липового цвіту, м’яти, паростків пшениці.

Зволожувальні шампуні – найкращий вибір для волосся, що електризується. Вони можуть зменшити статичність, «склеїти» посічені кінчики, а також «натягувати» вологу на волосся, щоби вони не пересихали.

Не мийте волосся надто гарячою водою, тому що вона вимиває з нього потрібні ліпіди. Встановіть температуру між прохолодною й помірно теплою. Наприкінці промийте волосся (крім коренів) прохолодною водою. Це зробить його гладким і блискучим.

Поки волосся вологе, обережно розплутайте його за допомогою гребінця з рідкими зубцями, а потім обережно розчешіть. Вологе волосся особливо схильне до ушкоджень.

Не забувайте перевіряти гребінці: задирки на недбало виготовлених щітках можуть пошкодити гладку шкіру голови.

Стимулюйте вироблення шкірного жиру: регулярний масаж шкіри голови покращує циркуляцію крові та підвищує його секрецію.

Особливу роль для сухого волосся грає місцеве живлення. Маски роблять волосся менш сухим, «більш живим». Наносити їх можна перед миттям: спочатку втерти у шкіру волосистої частини голови, а потім ретельно розподілити волоссям по всій довжині.

1–2 рази на тиждень можна також користуватися засобами для відновлення. Вони забезпечать сухе волосся вологою й захистять його верхній шар.

Ніколи не здійснюйте гарячу укладку без спеціальних термозахисних засобів. Випрямлення волосся за допомогою випрямляча та гаряче повітря фену шкодять волоссю й позбавляють його вологи. Якомога частіше дозволяйте волоссю висохнути природним шляхом.

Якщо ваше волосся сухе, не використовуйте засоби для стайлінгу, які містять спирт. У складі лаків для волосся, пінок для укладки, гелів та інших продуктів він може підсушувати волосся.

Анна Борисенко


hair-стилістка салону краси Accént Beauty Büro

Як правильно вкладати сухе волосся, щоби не пошкодити його?

Насамперед важливо підібрати грамотний домашній догляд: шампунь за типом шкіри голови, кондиціонер, живильні й зволожувальні маски, незмивний догляд, олії та сироватки. А перед прогулянкою ховати волосся під шапку, капюшон або куртку, адже на морозі воно пересушується та стає ламким.

Для фарбованого волосся, особливо блонда, украй важливий захист – як під час фарбування, так і в домашньому догляді. З цією метою можна використовувати продукцію Olaplex; також у пригоді стануть живильні й зволожувальні маски.

Обов’язково тонувати фарбоване волосся раз на 1–1,5 місяці: це допоможе наповнити його й надати блиску, якого так бракує взимку.

Для того, щоби добре вкласти волосся, потрібен хороший фен і розчіска-браш. Якщо ви фанат різноманітних укладок, допоможе стайлер Dyson.

Фен вам не ворог, однак в арсеналі обов’язково має бути термозахист у зручному для вас форматі: кремоподібний, олійний чи у спреї.

Після нанесення термозахисту коріння й довжину волосся треба на 80% просушити теплим повітрям. А вже потім, коли беремо браш (якщо волосся пористе), можна дещо підвищити температуру. Протягувати волосся бажано недовго, щоби його не пересушити.

Специфіка укладки на плойку залежить від волосся: якщо воно натуральне, то температура може бути 200–220 градусів, якщо фарбований блонд – 160–180 градусів. Проводити випрямлячем поверхнею пасма варто не більше трьох разів.

Якщо робите накрутку, намагайтеся не прогрівати волосся плойкою надто довго. Перевірте його пальцем: якщо пасмо нагрілося, відпускайте.

У чому особливість салонного догляду за волоссям?

Салонні процедури відрізняються від домашніх тим, що спрямовані на більш глибокий догляд та очищення. Майстри застосовують технічні засоби на кшталт очищувальних шампунів і скрабів-пілінгів. Ці лужні продукти не продають для самостійного догляду, оскільки за неправильного використання вдома вони можуть викликати подразнення шкіри голови.

Догляди складаються з багатьох етапів і продуктів: масок, філерів, ампул, сироваток, провідників. Проводити такі маніпуляції самостійно, у домашніх умовах, затратно й некомфортно.

Салонний догляд – це цілий ритуал: ви розслабляєтеся, п’єте чай, насолоджуєтеся масажем голови та приємними ароматами. А після завершення догляду майстер, відповідно до ваших прохань, стану волосся та шкіри голови, рекомендує вам індивідуальний домашній догляд.

Які салонні догляди для сухого волосся варто спробувати?

Oribe. Розгладжує волосся, надає йому пружності та блиску. Забезпечує тривалий ефект блискучого й доглянутого волосся.

«Абсолютне щастя для волосся» від Lebel. Комплексна процедура, яка розпочинається з пілінгу шкіри голови й завершується глибоким зволоженням самої довжини. Насичує волосся, має накопичувальний ефект.

Olaplex. Догляд, який використовують під час фарбування волосся, самостійно та в домашніх умовах. Працює всередині волосся, як фундамент; надає йому сили та пружності.

Терморепарація Jean Paul Myne. Догляд для пористого й сухого волосся. Насичує його мікроелементами й вітамінами, полегшує укладку й має накопичувальний ефект.

Orising. Засіб, спрямований на догляд за шкірою голови й реабілітацію волосся, охоплює очищення, стимуляцію та лікування. Чудово працює із сухою шкірою голови, схильною до дерматиту, та жирною лупою; слугує профілактикою випадіння волосся.

Nashi Argan. Арганова олія проникає глибоко у стрижень волосся й живить його зсередини. Догляд універсальний: підходить для натурального й фарбованого волосся, жінкам, чоловікам і дітям.