У Лопатинській громаді на Львівщині демонтували останній радянський памʼятник. Львівська область стала першою в Україні, де повністю завершили декомунізацію, повідомив очільник ОВА Максим Козицький.

Упродовж 2023 року в області знесли 312 радянських памʼятників. Максим Козицький пише, що демонтувати допомагали місцеві мешканці, а гроші не витрачали з обласного бюджету.

«Радіємо, що стали прикладом для інших областей, які зараз створюють за військових адміністрацій аналогічні робочі групи з декомунізації», – каже Козицький.

Декомунізація стосується перейменування населених пунктів, вулиць, інших географічних назв, змін у навчальних програмах, демонтажу памʼятників, повʼязаних із комуністичними діячами, тощо. Офіційний процес декомунізації в Україні розпочали у 2015 році, зокрема коли ухвалили закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки».

 

Понад 60 російсько-радянських памʼятників, меморіальних табличок й інших обʼєктів демонтували в Києві, повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко в листопаді 2023 року.

Наприкінці червня 2022 року Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Зокрема, у Києві дозволили демонтувати пам’ятники Кирпоносові, Фрунзе й Ковпакові, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка й Крупської.

Наприкінці вересня 2022-го в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам. Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.

Фото: Максим Козицький