Видання DOU відновило щорічний рейтинг ІТ-університетів після річної перерви. У 2023-му змінили формат рейтингу, його побудували на трьох показниках: даних щодо зарплат, рівня англійської та вражень від навчального процесу студентів і випускників. Враховували відповіді тільки тих, хто вже працює чи планує працювати в ІТ.

Топ-20 IT-вишів Україні за версією DOU

Перше місце в рейтингу за всіма показниками посідає Український католицький університет, який також лідирував у рейтингах 2019 і 2020 років.

На другому місці Харківський національний економічний університет імені Кузнеця, який теж раніше займав високі позиції завдяки хорошим відгукам від випускників-айтівців (у 2019 році він був четвертим).

Серед київських університетів у першій п’ятірці – Київський Національний університет імені тараса Шевченка й Києво-Могилянська академія.

«Студенти й випускники, як завжди, активно рекомендують Могилянку абітурієнтам (середня оцінка – 8,7 бала з 10), і цим вона завдячує високому місцю в рейтингу. Ті, хто вчився в КНУ імені Шевченка, не так позитивно оцінюють свій університет, проте високі зарплати його студентів і випускників, а також їхнє хороше володіння англійською забезпечили університету місце на початку рейтингу», – відзначають у DOU.

Серед нових ЗВО в рейтингу – Одеський національний університет імені Мечникова, який потрапив до першої п’ятірки «завдяки непоганим оцінкам від студентів і випускників і їхньому рівню англійської», відзначають укладачі рейтингу.

Київський політехнічний інститут опинився на восьмій сходинці рейтингу. Попри високі зарплати, студенти й випускники КПІ скептично відгукуються про свій ЗВО: їхню готовність рекомендувати КПІ оцінили 6,4 бала з 10, що нижче від середнього рівня за всіма університетами.

У рейтингу DOU КПІ випереджають Державний університет телекомунікацій і Сумський державний університет.

Найбільші львівські університети – ЛНУ імені Франка і «Львівська політехніка» – посідають місця всередині рейтингу й мають приблизно однакові показники.

Чи справджуються очікування від навчання

Більшість опитаних студентів українських ЗВО мають достатні знання для початку роботи в ІТ, відзначають у DOU. Найчастіше айтівці починають працювати з 3–4 курсу (50%) чи пізніше (21%).

Водночас очікуваних знань за фахом від університету отримали лише 38% опитаних, згідно з результатами дослідження. Частіше вказують на роль університету як місця, яке формує навички роботи з інформацією (55%) і дає коло друзів й однодумців (50%).

Також тільки 30% опитаних вважають, що університет посприяв їм у знайомстві з ІТ-компаніями й пошуком роботи.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Видання DOU також опублікувало рейтинг найкращих ІТ-роботодавців 2022 року в Україні. Майже 20 тисяч ІТ-спеціалістів оцінювали 842 компанії. У списку компаній, у яких працює більше 1500 спеціалістів, лідирує львівська ІТ-компанія Intellias. Друге місце посіла Sigma Software, а третє – Genesis.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі