Англійське онлайн-видання The Independent випустило документальний фільм The Body In The Woods про українських науковців і мобільні ДНК-лабораторії в Україні, які «змінюють науку воєнного часу».

The Independent зняв процес ідентифікації тіл у Харківській області, де працює пʼять мобільних ДНК-лабораторій, а також на Київщині, яка має дві такі станції. Україні їх надав уряд Франції й благодійний фонд Говарда Баффета.

Нові технології дозволяють скоротити «з років до годин» час, потрібний для ідентифікації людей, загиблих на війні. Щонайменше девʼять ДНК-машин можуть їздити у фургонах разом із правоохоронцями, щоби збирати докази в реальному часі.

Як пише видання, на початку повномасштабного вторгнення правоохоронці відправляли ДНК-зразки в лабораторії на заході України або взагалі за кордон, що могло затягнути ідентифікацію тіл «на декілька років».

«За моїми підрахунками, ДНК-аналіз усіх тіл загиблих забрав би до пʼяти років, якби ми використовували стару систему. Ми мали б казати близьким загиблих, що вони в черзі [на отримання результатів ДНК-тесту]», – розповів виданню головний слідчий у Харкові Сергій Боліньов.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні створять єдину базу ДНК, щоб ідентифікувати невпізнані тіла (останки), поліпшити роботу з розшуку зниклих безвісти і встановити російських військових злочинців.

У МОЗ також розповідали, як встановлюють осіб загиблих за допомогою ДНК.


Бактерії на ЧАЕС, притулки для ведмедів й обсерваторії: розпитали трьох українських науковиць (радіобіологиню, астрофізикиню й зоологиню) про те, як виживає наука в Україні під час війни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі