У Міністерстві охорони здоровʼя України розповіли, як судмедексперти встановлюють осіб загиблих людей за допомогою ДНК.

Зазвичай, родичів загиблих людей просять разом із заявою до поліції здавати й біологічні зразки. Це потрібно для виведення ДНК-профілю та подальшого порівняння з наявними в єдиній базі даних. В Україні зразки ДНК беруть у біологічних батьків або дітей зниклої людини. Для цього потрібно мати паспорт або ж свідоцтво про народження відповідно.

Експертиза проводиться безоплатно, а сама процедура може тривати до одного місяця.

У живих людей беруть зразки крові, епітелій з ротової порожнини та зразки слини. А в померлих як зразок можуть брати будь-який біологічний матеріал: кров, м’які тканини, окремі кістки і їхні фрагменти.

Далі в наукового-дослідному центрі МВС України встановлюють генетичні ознаки родичів загиблих, зниклих або невпізнаних осіб, а опісля ДНК-профіль в автоматичному режимі зіставляють з профілями потерпілого або родичів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Кількість зниклих безвісти в Україні після початку повномасштабного вторгнення є безпрецедентною в сучасній світовій історії. Лише за 2 місяці з початку повномасштабної війни до правоохоронних органів надійшло понад 7000 заяв про зникнення людей. Близько половини з цих людей розшукали.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі