В Україні створять єдину базу ДНК, відповідний закон «Про державну реєстрацію геномної інформації людини» ухвалила Верховна Рада, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко.

Єдину державну базу ДНК хочуть створити для того, щоб ідентифікувати невпізнані тіла (останки), покращити роботу з розшуку зниклих безвісти та встановити російських військових злочинців. Ці категорії, а також близькі родичі зниклих безвісти, підлягатимуть обов'язковій реєстрації.

У базу можуть вносити і біологічні зразки тих, хто вступав або призивається на військову службу, щоби за потреби забезпечити їхню подальшу ідентифікацію, йдеться у пояснювальній записці. Зареєструватися можна буде і добровільно.

Доступ до бази ДНК буде обмеженим: його матиме  лише коло правоохоронних органів та розвідка у встановленому порядку.

Наразі до бази даних ДНК вносять геномну інформацію, отриману лише при проведенні судових молекулярно-генетичних експертиз. Там зараз знаходиться на обліку близько 45 тисяч ДНК-профілів: більше половина з яких встановлені зі слідів, вилучених з місць скоєння злочинів. Лише одна четверта ДНК-профілів у базі даних – це зразки підозрюваних осіб.


Єдина база ДНК функціонує у США, Великій Британії, Польщі, Німеччині, Італії, Іспанії, Франції. Наприклад, у Великій Британії Національну базу даних ДНК створили у 1995 році, там понад 6 мільйонів ДНК-профілів. З 2001 по 2020 рік за допомогою бази вдалося зафіксувати 731 тисячу збігів за нерозкритими злочинами.

В Україні за чотири місяці повномасштабної війни призначили понад 6 тисяч експертиз щодо встановлення особи, з них близько 40% вже виконали.

У МОЗ розповідали, як встановлюють осіб загиблих за допомогою ДНК.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі