Редакція The Village Україна підбиває підсумки року, розповідаючи про головні закриття і перезапуски закладів, які ми висвітлили в Києві впродовж 2023 року. Ми вже готували лонгліст і топ нових ресторанів року в Києві, а також топ кав’ярень і барів, а тепер публікуємо топ-10 закриттів. 

[Голосування тривало два тижні із 5 грудня. Загалом ми зареєстрували понад 3000 голосів. Лонгліст можна переглянути за посиланням.]

10. «Патрік Паб» на Лаврській

«Патрік Паб» – це заклад, який понад десять років працював на вулиці Лаврській, між «Мистецьким арсеналом» і площею Слави. У закладі на понад 400 квадратних метрів було чотири зали, а також літній майданчик із краєвидом на парк Слави. У червні в приміщенні почав роботу новий формат від мережі «Чорноморка» «Річка», який згодом перезапустили як «Чорноморку». 

Де: вулиця Лаврська, 6

9. Kachorovska Cafe (1957 Coffee Bar) на Подолі та біля ЛТ

1957 Coffee Bar – це кафе від українського виробника одягу та взуття Kachorovska, які запускали сім років тому під назвою Kachorovska Store & Cafe. Працювали два заклади мережі на Подолі та поблизу площі Льва Толстого, поєднуючи простір із шоурумом бренда. Кафе біля ЛТ закрили 15 січня, кафе на Боричевому Току – 31 січня. За цими адресами продовжують роботу шоуруми Kachorovska. 

Де: вулиця Боричів Тік, 35-A; вулиця Велика Васильківська, 14;

8. Pita Kyiv на Сагайдачного

Pita Kyiv – це формат із близькосхідними стравами, який із лютого 2021 року працював на вулиці Сагайдачного. Продовжує роботу заклад на Чикаленка (раніше – Пушкінська). Також припинив роботу заклад мережі біля палацу «Україна». 

Де: вулиця Велика Васильківська, 111/113; вулиця Сагайдачного, 31;

7. Cup & Cake біля НСК «Олімпійський»

 Cup & Cake – це кафе, яке протягом тривалого часу працювало на Троїцькій площі, біля станції метро «Олімпійська». У 2019 році перезапустили в новому форматі, додавши до кави й десертів коктейлі. У жовтні 2023-го в приміщенні почав роботу заклад мережі Idealist Coffee.

Де: вулиця Велика Васильківська, 57/3

6. «Буланжері» біля Хрещатика

«Буланжері» – це кафе-пекарня від «Сільпо Resto», яка працювала в приміщенні на Лютеранській упродовж 15 років. «Заклад тішив круасанами й випічкою з 2007 року, пережив COVID, але наразі не зміг подолати обставини», – коментують The Village Україна у Fozzy Group. У квітні на локації відкрили новий заклад мережі «Пиріжкова Тітка Клара»

Де: вулиця Лютеранська, 7/10

5. «Грам» біля Львівської площі

«Грам» – це бар, який відкрив на вулиці Січових Стрільців наприкінці 2018 року засновник клубу «Хліб» Віталій Бардецький. «Gram – це перший і, можливо, єдиний аудіофільний бар в Україні», – розповідали в команді. Формат передбачав поєднання коктейльного бару з «клубом шанувальників якісного звуку», магазином платівок та попап-галереєю сучасного мистецтва. У листопаді в приміщенні відкрили хіп-хоп бар 8 Mile Bar

Де: вулиця Січових Стрільців, 21

4. «Трамвайна» біля Львівської площі

«Трамвайна» – це стритфуд-формат Алекса Купера, який запустили в березні в колишньому приміщенні трамвайної диспетчерської біля Львівської площі. Улітку заклад перезапустили як новий заклад мережі Avi.

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 2

3. «Варцаб» біля Львівської площі

«Варцаб» – це вікно зі стритфудом на Львівській площі, яке Слава Балбек і Сашко Боровський («Дилетант», «Дублер») відкрили разом із харків’янами Оленою й Олегом Хромовими («Протагонист») торік у жовтні. Можна було взяти із собою альтернативу шаурмі – «лепіші» з куркою чи фалафелем. У грудні точку перезапустили як новий формат «Міська кав’ярня»

Де: Львівська площа, 14

2. «О’Коннорс» біля Контрактової

«О’Коннорс» – це ірландський паб, який із 2010 року працював на вулиці Хорива біля Контрактової площі. У жовтні заклад перезапустили як Bunny Pub із вечірками й музичними вечорами. 

Де: вулиця Хорива, 15/8 

1. «Кутовий» напроти НСК «Олімпійський»

«Кутовий» – паб біля НСК «Олімпійський», який відкрили фанати футбольного клубу «Динамо». У вересні заклад закрили «до кращих часів». У приміщенні готують запуск нового проєкту. 

Де: вулиця Еспланадна, 34/2